10 weetjes over cabernet sauvignon

  • Geplaatst op
  • Door Frederik Brouwers
  • Geplaatst in Over wijn
  • 0
10 weetjes over cabernet sauvignon

Cabernet sauvignon is wellicht het meest bekende druivenras voor elke wijnliefhebber, beginnend of gevorderd. Niet zo gek, want deze druif doet het goed overal ter wereld en vindt zijn weg in vele rode wijnen, waar dan ook gemaakt. Maar wist u dit ook al over deze bekende druif?
Leer de druif nog iets beter kennen met deze 10 weetjes (en 2 absolute heerlijke kwaliteitswijnen).

10 feiten over de cabernet sauvignon

Hieronder vindt u 10 interessante feiten over ’s wereld bekendste druif. Leuk als kennis voor de volgende keer dat u een rode wijn van de cabernet sauvignon drinkt. Of om die wijnsnob de volgende keer bij een verjaardag op zijn plaats te zetten.

- Cabernet sauvignon is ’s werelds meest aangeplante blauwe druivenras. Enerzijds vanwege de vraag naar de wijnen, gevoed door bekendheid, en anderzijds omdat de druif zich makkelijk laat kweken en sterk is. De druif wordt gevolgd door merlot, tempranillo, syrah en grenache. Of deze heerschappij nog lang blijft is de vraag, want hoewel de aanplant van cabernet sauvignon groeit, groeit dat van sommige andere rassen nog sneller.

- Cabernet sauvignon is een regelrechte wereldreiziger. De druif wordt in vele wijnlanden verbouwd en in de rode wijnen gebruikt. Het is echter wel een laat rijpende druif, die erg gebaat is bij een zacht najaar, dus in de koelere gebieden doet hij het niet zo goed. Men gebruikt daar, waaronder in Nederland, graag druivenrassen die kruisingen zijn van de cabernet sauvignon en beter tegen de kou kunnen (zoals de cabertin en cabernet cortis).

- De cabernet sauvignon is een kruising is tussen de cabernet franc en de sauvignon blanc. Deze druivenrassen hebben daarom soms ook wel vergelijkbare aroma’s. Het ras is in de 17e eeuw in de Bordeaux ontstaan en is daarmee eigenlijk een jonkie. En in ieder geval niet zo oud als de vele andere romantische en historische ontstaansverhalen ons doen geloven.

- De cabernet is gek genoeg in de bakermat Frankrijk en zelfs de geboortestreek Bordeaux niet het meest aangeplante blauwe druivenras. In Frankrijk moet hij de merlot, grenache en syrah voor zich laten.

- In de Bordeaux, de bakermat van de cabernet sauvignon, wordt de druif bijna altijd wordt geblend met andere rassen. Het toevoegen van een beetje merlot, cabernet franc en/of petit verdot geeft de cabernet wat meer souplesse en fruitigheid en tempert het tanninegehalte wat. Andersom wordt in andere wijnstreken graag wat cabernet sauvignon toegevoegd aan andere druivenrassen om voor wat meer ruggengraat, structuur en houdbaarheid te zorgen. Echt een teamspeler dus die cabernet sauvignon!

- Een rode wijn van cabernet sauvignon is vaak herkenbaar aan de uitgesproken aroma’s van zwarte bessen (cassis), meestal gecombineerd met cederhout (potloodslijpsel) en soms groene paprika. Dat laatste in sterkere mate als de druiven niet optimaal rijp geworden zijn. Naast deze typerende aroma’s vindt men ook wel geuren en smaken van kers, pruim, tabak, leer, koffie, munt, kruiden en specerijen terug in de wijn. De rode wijn heeft vaak een lange afdronk en stevige tannines.

- Cabernet wijnen smaken bijna altijd geweldig bij gerechten met rood vlees. Het vet en de eiwitten in het vlees dringen de tannines in de wijn iets naar de achtergrond en doet de fruitigheid naar voren komen. Super met een gegrilde steak dus. En het is niet voor niets dat cabernet sauvignon en een echte, ambachtelijke burger als heerlijke combinatie wordt gezien.

- In 1976 vond er een zogenaamd ‘Oordeel van Parijs’ plaats. In dat jaar werd een blindproeverij georganiseerd voor internationaal bekende en ervaren proevers, waarbij een aantal van de beste rode wijnen uit de Bordeaux naast Californische cabernets blind werd geproefd. De uitslag was voor de toenmalige gevestigde orde onthutsend: een Californische wijn (van Stag’s Leap Wine Cellars) werd als winnaar aangewezen. Deze proeverij bleek het begin van de opmars van wijnen uit de Nieuwe Wereld.

- Thomas Jefferson, de derde president van de Verenigde Staten, was ook een liefhebber was van cabernet sauvignon. Dat heeft ‘ie waarschijnlijk overgehouden aan zijn ambassadeurschap in Frankrijk. En hij heeft ons weer enkele wijnen uit zijn privécollectie nagelaten… In 1985 werd bij een veiling een bedrag van omgerekend € 120.000,- betaald voor een fles Château Lafite uit 1787. Niet dat die meer te drinken was, maar het had wel zijn handtekening.

- Een rode wijn van cabernet sauvignon (liefst nog een Bordeaux blend) vormt een prima cadeau als u niet weet welke wijn u moet geven. Het is het meest populaire ras én de wijnen wijn goed houdbaar. Vast ook goed dus voor zowel beginner als wijnkenner, zelfs als aanvulling van de wijnkelder. Maar let dan wel een beetje op de kwaliteit, niet te goedkoop doen!
 

En twee mooie, klassiek rode Bordeaux

Kleinflesjewijn.nl heeft twee mooie, klassieke Bordeaux wijnen in het assortiment waar de cabernet sauvignon een hoofdrol speelt. Beide zijn schoolvoorbeelden van wat internationaal een Bordeaux Blend wordt genoemd. Een mix van druiven waarbij de cabernet sauvignon overheerst, maar de mooie eigenschappen van wat andere druiven mee heeft gekregen:

Château La Tour de By uit Médoc (60% cabernet sauvignon, 35% merlot en 5% petit verdot) - Zeer mooie rode Médoc met een krachtige smaak en geur van zwarte bessen en lichte houttonen. Een stevige, sappige wijn, heerlijk bij een goed stuk rood vlees.

Château Beau-Site Cru Bourgeois uit Saint-Estèphe (60% cabernet sauvignon, 34% merlot, 5% cabernet franc en 1% petit verdot) - Een klassieke rode wijn. Stevige wijn met heerlijke aroma’s van rode en zwarte bes en een mooie kruidigheid. Mooi bij divers stevig vlees als eendenborst, biefstuk of wild.

Misschien geven bovenstaande twee wijnen wel een leuke gelegenheid om een kleine proeverij te maken en eens te proeven naast 2 andere Bordeaux wijnen: een uit Lalande de Pomerol en een ander uit Saint-Émilion, twee streken waar de merlot druif juist weer domineert. Dit is de eeuwige strijd in Bordeaux: rechteroever versus linkeroever wijnen, merlot versus cabernet sauvignon.

Santé!
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Copyright 2020 Kleinflesjewijn.nl Powered by Lightspeed
iDEAL MasterCard Visa Maestro