13 weetjes over prosecco

  • Geplaatst op
  • Door Frederik Brouwers
  • Geplaatst in Over wijn
  • 1
13 weetjes over prosecco

U wist natuurlijk al dat prosecco een heerlijke mousserende wijn is, de wijn ongekend populair is, het een lekker alternatief is voor champagne en perfect is om iets te vieren en of als cadeautje. Maar wist u dit al over prosecco?

>>> of ga meteen naar het halve flesje Prosecco Brut van Le Couchon...


Prosecco is een plaatsje

Prosecco is een klein, oud dorpje dat tegenwoordig een buitenwijk vormt van Trieste. Het ligt in het Oosten van Italië, slechts een klein stukje verwijderd van de grens met Slovenië. De naam komt dan ook van het Sloveense woord ‘prosek’ en betekent zoveel als ‘pad door het bos’. Het dorp zou de naamgever zijn van de mousserende wijn.
 

Prosecco kent een lange historie

De wereldwijde bekendheid van prosecco is vrij recent. De wijn echter gaat eeuwen terug. De proseccowijnstok werd 200 jaar geleden al verbouwd op de heuvels van het gebied Conegliano-Valdobbiadene. En hoewel de exacte geschiedenis van dit druivenras is enigszins een mysterie is, wordt er beweerd dat het in de tijd van het Romeinse Rijk al bekend was als ‘pucino’ en enorm geliefd was door keizerin Livia (vrouw van Augustus).
 

Prosecco is beschermd

In 2009 is besloten paal en perk te stellen aan de wildgroei van prosecco’s en de productie en verkoop van wijnen die wel de naam droegen, maar weinig met de echte mousserende wijn te maken hadden. prosecco kreeg een beschermde status en mocht vanaf toen alleen geproduceerd worden in 5 provincies in Veneto en 4 provincies in Friuli (beide gebieden liggen in Noordoost-Italië). Er is zelfs een extra beschermde status voor het oorspronkelijke gebied waar de wijn gemaakt werd, Conegliano-Valdobbiadene. Een wijn met deze geografische aanduiding moet aan nog strengere regels voldoen, maar vertegenwoordigd daarmee wel de beste kwaliteit prosecco. Niet voor niets dragen zij de naam Prosecco Superiore dan ook.
 

Prosecco wordt gemaakt van de glera druif

In de volksmond wordt de druif prosecco genoemd, maar de oorspronkelijke en officiële naam van de proseccodruif is glera. Het is een inheems Noord-Italiaans ras en heeft een eeuwenoude geschiedenis. De druif heeft enigszins een peer-achtige fruitigheid, een toets specerijen en zachte zuren. Overigens mag er ook een beetje van andere druiven gebruikt worden in een prosecco, maar niet meer dan 15% (85% glera dus).
 

Prosecco die buiten het afgebakende gebied komt moet glera heten

Als onderdeel om paal en perk te stellen aan de nep-prosecco’s is de geografische bescherming in 2009 in werking getreden. Wijnen buiten het aangeduide gebied mochten niet meer de naam prosecco dragen. Als soort van geste mochten ze nog wel een soort van referentie maken aan de wijn: wijnen van buiten deze zone en gemaakt van de proseccodruif mogen alleen nog maar als glera aangeboden worden.
 

Groot verschil tussen prosecco’s

De ene prosecco is de andere niet. Het grootste verschil zit hem in of de prosecco een ‘spumante’ of een ‘frizzante’ is. Hier wordt vaak niet naar gekeken, maar het maakt een wereld van verschil, ook in kwaliteit. Een spumante heeft meer druk op de fles en een sterkere bubbel. Het heeft ook wat andere en verfijndere aroma’s door een langere gisting. Een frizzante heeft korter gegist en heeft daardoor minder druk en een mindere bubbel. Het is een simpelere wijn die toegankelijker is, makkelijker te drinken, droog en licht. Spumante wordt als de beste kwaliteit gezien en daarom als paradepaardje van de prosecco; hier gaat meer aandacht in zitten en gaan de beste druiven in. prosecco Superiore, uit het gebied Conegliano-Valdobbiadene, mag alleen maar een spumante zijn, niet een frizzante.
Waar een prosecco (door de bereidingswijze, zie onder) goedkoper is dan een champagne, is een frizzante weer goedkoper dan een spumante. Dat ligt ook wel enigszins aan de tijd en aandacht die erin zit, maar voor het grootste gedeelte aan de belastingdienst: door de lagere druk in een frizzante is de belasting op deze wijn ook lager en kan er aan de wijn vaak een lager prijskaartje gehangen worden.
 

Verschil te herkennen aan de afsluiting

Een spumante is te herkennen aan de afsluiting zoals ook bij een champagne wordt gedaan: met een champignonachtige kurk en een ijzerdraadje (muselet) eromheen. Een frizzante kan door de lagere druk af met een simpelere sluiting, vaak een schroefdop of een kurk met het bekende touwtje. Zo kunt u van een afstand dus de soort prosecco (en kwaliteit) onderscheiden.
 

Er is ook een prosecco zonder bubbel

Naast de frizzante en spumante bestaat er ook prosecco zonder bubbel, de tranquillo. Dit vormt echter maar een fractie van de productie (1%) en is nauwelijks buiten Italië te koop.
 

Verschillende smaakstijlen

Nog een punt waar de ene prosecco de andere niet is: er zijn verschillende smaakstijlen. Net als met een champagne. De stijlen worden gekenmerkt door het verschil in suikergehalte in de wijn. De stijlen lopen (oplopend in zoetheid) van Brut, naar Extra Dry tot Dry. De Extra Dry is de klassieke versie, maar de Brut wint internationaal aan populariteit.
 

Prosecco wordt niet hetzelfde gemaakt als champagne

Prosecco wordt net iets anders gemaakt dan een champagne. Bij een champagne gebeurt de 2e gisting van de wijn (de 1e maakt van het druivensap wijn, de 2e zorgt voor de bubbel) in de fles, bij prosecco gebeurt dat in een roestvrijstalen tank en in een kortere tijd. Daarom smaakt een prosecco ook anders, vaak wat jonger en fruitiger. En daarom is het ook vaak een stuk goedkoper!
 

Prosecco verslaat champagne

Vorig jaar werden er voor het eerst meer prosecco dan champagne in het buitenland verkocht. 320 miljoen flessen tegenover 307 miljoen. En dat is niet alleen in Nederland, waar deze bubbel ook ongekend populair is en te zien is op vrijwel elk terrasje, ook in Engeland, Amerika en China is het spul niet aan te slepen. En dat zal niet alleen met de crisis te maken hebben, net zo goed met de lekkere toegankelijkheid van deze wijnen.
 

Prosecco is het originele ingrediënt van de cocktail Bellini en van de Aperol Spritz

Er worden in deze heerlijke wijncocktails soms andere bubbels gemixt, maar het oorspronkelijke drankje dat erin gaat is toch echt de prosecco. Probeer ze ook eens deze zomer, heerlijk fris!
 

Een klein flesje prosecco is altijd handig om in huis te hebben

Of u nu iets te vieren heeft, gewoon zin heeft in een mousserende wijn of een klein cadeautje nodig heeft, een klein flesje prosecco is altijd handig om in huis te hebben. De Prosecco brut van Le Couchon is niet alleen erg lekker, ook de prijs is geweldig voor zo’n kwaliteit. Voor € 8,60 per half flesje haalt u het gemak in huis voor als u snel iemand wilt bedanken (weer eens wat anders dan een doos Merci) of een cadeautje bent vergeten. Maar ook gewoon om even van te genieten of snel iets te vieren zonder een hele fles soldaat te hoeven maken.

Zo…met deze kennis is het wel zonde om niet meer prosecco te drinken.

Proost-secco!
 

Reacties

  1. gerben gerben

    Leuk artikel. Zo weten we weer wat mee over de Prosecco. Nu hopen dat ze op de terrassen ook weten te vertellen of het een frizzante of spumante is... Ik ben nu ook wel benieuwd naar de prosecco zonder bubbel. Toch maar eens naar Italie togen om deze witte wijn te proeven.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Copyright 2020 Kleinflesjewijn.nl Powered by Lightspeed
iDEAL MasterCard Visa Maestro