Asperges, lekker met witte én rode wijn

De aspergetijd is al weer een tijdje aangebroken. Een heerlijke, duidelijke seizoensgroente van eigen bodem en van zo’n stukje Hollands Glorie moeten we natuurlijk zoveel mogelijk genieten. Asperges zijn uitstekend te combineren met een heerlijk glas wijn. Traditioneel wordt er vaak een witte wijn bij geschonken. Maar er zijn ook wat uitdagender combinaties met bijvoorbeeld rode wijn te maken.

Meer dan alleen de tradionele combinaties met wijn

Een pinot blanc, pinot gris of riesling doen het door frisheid en kenmerkende neutrale, zachte en romige smaak altijd goed bij de asperge. Zeker met de traditionele bereiding met krielaardappeltjes, gerookte ham, gekookt ei en botersaus zijn deze wijnen een goede keuze.

Maar er kan tegenwoordig veel meer en asperges worden op veel meer manieren dan voorheen geserveerd. Hoe leuk dan om juist van het traditionele pad af te stappen en iets uitdagenders te kiezen. 

Zo is een iets minder traditionele keuze, maar wel een heel erg lekkere de Crozes-Hermitage Cuvée Particulière van Domaine de Remizières. Een heerlijke witte Rhône wijn van de Marsanne-druif met een volle en rijke smaak en een stevige minerale afdronk, waardoor hij prima combineert met asperges, zeker als kruiden, sauzen en andere ingrediënten iets meer de hoofdrol opeisen. 

Rode wijn bij asperges

En wilt u eens écht iets anders proberen, schenk dan een rode wijn! U dacht er misschien niet meteen aan, maar rode wijnen passen verrassend goed bij asperges. En een klein flesje wijn is ideaal om deze smaak combinatie eens rustig uit te proberen.  Kiest u voor een rode wijn bij de asperges, let u er voor een optimale wijn-spijs combinatie dan op dat er niet te veel tannines in de wijn zitten en dat de wijn een niet te lange houtlagering heeft gehad (dat geldt ook voor de witte wijnen), omdat dat in conflict komt met de oxaalzuren in de asperges waardoor de wijn het onderspit delft. Een lichtere rode wijn zoals bijvoorbeeld een Pinot Noir is een prima keuze. 

Een aantal tips voor een heerlijk glas rode wijn bij uw asperge gerecht:
- Een goede Pinot Noir van Jacqueson uit Rully. Lekker toegankelijk en fruitig en goed te combineren met asperges zeker als deze gepaard gaan met een lichte kruidigheid, gerookte ham of gegrild vlees.
- Een heerlijke fruitige Beaujolais Villages van Louis Jadot. Licht en fruitig ook maar met een klein pepertje en goed te combineren met vleeswaren die bij de asperges gaan.

En wilt u uzelf echt verwennen, pak dan uit met de Gevrey-Chambertin van Domaine Gallois. Zorg in het gerecht dan voor een mooi tegenwicht voor de wijn naast de asperges. Wat dacht u van een lekker licht gekruid beenhammetje uit de oven erbij?

Probeer en geniet van nieuwe wijnen en wijn-spijs combinaties met een heerlijk klein flesje wijn!

Cheers

P.s. heerlijke aspergegerechten zijn te vinden bij het Nederlands Aspergecentrum
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Copyright 2019 Kleinflesjewijn.nl Powered by Lightspeed
iDEAL MasterCard Visa Maestro