Bardolino – een rode vakantiewijn

  • Geplaatst op
  • Door Frederik Brouwers
  • Geplaatst in Wijntips
  • 0
Bardolino – een rode vakantiewijn

Bardolino. Er zijn vele Nederlanders die het kennen van de vakantie in Italië aan het Gardameer. Het is een van die dorpjes en havenstadjes die door menigeen aangedaan wordt als men daar is. En wellicht heeft men daar dan ook kennis gemaakt met de lekkere rode wijnen die men ter plaatse produceert. Het is dan ook een geknipte rode wijn voor de vakantie en de zomer; licht, fruitig en het liefst een tikje gekoeld geschonken en gedronken

>>> Neem meteen een kijkje bij onze heerlijke Bardolino Classico.

Bardolino - de wijnstreek

Bardolino is naast Valpolicella de belangrijkste rode wijn uit de Veneto. Veneto is een groot gebied in Noordoost-Italië. Het wordt wel gezien als het centrum van de Noord-Italiaanse wijnbouw en het hoort tot de wijnbouwgebieden met de hoogste productie in Italië (met zo’n 20% van de totale Italiaanse wijnproductie). De westelijke grens van het wijngebied Veneto is het Gardameer en juist daar ligt het kleinere wijngebied Bardolino rondom het dorpje Bardolino aan de zuidoostkant van dat grote en bekende meer. Het is een gebied met een vrij lichte bodem met kalk en stenen, waar men profiteert van de verkoeling van het meer. Deze invloeden zorgen ervoor dat de rode wijnen uit Bardolino en lekker licht karakter hebben.  

Er is een verschil tussen Bardolino en Bardolino Classico. Met Classico wordt het meer traditionele, historische gedeelte van de wijnstreek aangeduid. Van oudsher maakt men hier dus al deze rode wijnen, waar de productie in de loop der tijd langzaamaan uitgebreid is naar een groter gebied (rondom Caprino Veronese) wat men als Bardolino (zonder Classico) aanduid. Of het wat over de wijn zegt? Soms niet, maar vaak wel een beetje, omdat men in het Classico gedeelte al wat langer bezig is met het maken van goede wijnen…traditie, kennis en de beste bodems dus vaak. 
 

Bardolino - de rode wijn

Bardolino is een door speels fruit gedomineerde rode wijn met een lichte, frisse en soepele structuur. Net als de Valpolicella wordt hij gemaakt van de druivenrassen corvina veronese, rondinella en molinara. De wijnen zijn echter duidelijk anders van karakter. En dat komt dus mede door de bodem en de verkoeling van het Gardameer. Hierdoor zijn de wijnen van Bardolino lichter en soepeler en de wijnen uit Valpolicella (wat iets meer landinwaarts richting Venetië ligt) voller en rijker. De Bardolino is in zijn lichtheid en fruitigheid iets te vergelijken met een Beaujolais.

Goede Bardolino moet licht gekoeld gedronken worden (een graad of 15 tot 16) en smaakt goed bij salades en andere lichte, frisse zomergerechten. Vele toeristen zullen dat ongetwijfeld kunnen beamen. Maar ook thuis kunt u natuurlijk heerlijk genieten van zo’n lekkere, frisse, fruitige Bardolino. Van een klein flesje Bardolino Classico van Cantine Lenotti bijvoorbeeld. Voor slechts € 5,90 voor een half flesje wijn haalt u het Gardameer en de zomer(vakantie) in huis!  
 

Bardolino Classico van Lenotti

Lenotti is een echt familiebedrijf en bestaat al ruim 110 jaar. Jarenlang al is het streven van de familie om kwalitatief hoogwaardige wijnen te maken tegen concurrerende prijzen. De prijs-kwaliteitverhouding van de wijnen van Lenotti is dan ook perfect te noemen. Dat doen zij dan ook met hun Bardolino Classico, welke inmiddels tot een van de klassiekers van Italië gerekend mag worden.

De Bardolino Classico van Lenotti is een toegankelijke, soepele rode wijn met een helderrode kleur. De wijn is vol met rood fruit, heeft frisse zuren en geeft een klein tinteltje op de tong. Zeker dus niet zo’n zware rode wijn, maar eentje die men gerust bij diverse gelegenheden kan drinken. En als het kan een beetje gekoeld. Perfect voor de zomermaanden dus. Het is dan ook een prima begeleider van de lichtere Italiaanse keuken en zeer geschikt bij antipasti, pasta, lichte kipgerechten en lichte kazen.

Maak dus maar een lekkere pastasalade of haal wat Italiaanse hapjes, schenk een heerlijk klein flesje Bardolino Classico van Lenotti…en waan uzelf in de zon op een terrasje aan het Gardameer!

Salute!

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Copyright 2020 Kleinflesjewijn.nl Powered by Lightspeed
iDEAL MasterCard Visa Maestro