Beaujolais, een perfecte rode lentewijn

  • Geplaatst op
  • Door Frederik Brouwers
  • Geplaatst in Wijntips
  • 1
Beaujolais, een perfecte rode lentewijn

Het is bijna lente. Truien gaan uit, T-shirts gaan aan. Lange broeken de kast in, korte broeken of rokjes eruit. We zijn niet meer binnen, maar gaan lekker naar buiten. En we drinken niet meer rood , maar wit (of rosé). Fout dus! Want met warmere temperaturen kunnen ook prima lichte en fruitige rode wijnen gedronken worden. Zeker als u ze licht koelt, want dat is een trend…en gewoon lekker. Probeer dat bijvoorbeeld eens met de Beaujolais-Villages van Louis Jadot; een heerlijke lichte, fruitige rode wijn, vol met geuren en smaken van fris rood fruit en met wat pit.

Van rode naar witte wijn?

Over ruim een week is het alweer lente. Hoewel het nu zo nu en dan al wat lenteachtig lijkt, we een milde winter hebben gehad en de planten soms al bloeien, worden de lagere temperaturen definitief ingewisseld voor de wat hogere en komt de natuur tot zijn volledige pracht. Het moment ook dat de voorkeuren in te drinken wijn wat verlegd beginnen te worden. Van de verwarmende en zwaardere wijnen, naar lichtere en dorstlessende. Vaak ook een switch van rood naar wit (of rosé). Meestal omdat een rode wijn ‘te zwaar’ gevonden wordt bij de hogere temperaturen. Maar dat hoeft niet! Er zijn namelijk heerlijke rode wijnen te vinden die lekker fruitig zijn én heel goed licht gekoeld gedronken kunnen worden. Een van de trends op het gebied van wijn overigens. Een Beaujolais is er zoeen.
 

Beaujolais, een perfecte rode lentewijn

In de beaujolais maken ze rode wijnen van de gamay. Dit druivenras geeft over het algemeen fruitige, soepele en lichte wijnen. De kleur van de wijn laat dat vaak al zien: een heerlijke, frisse paars-rode kleur. De wijn geurt dan ook naar vers rood fruit, zoals bessen, kersen en frambozen, welke soms wordt vergezeld met de geur van viooltjes of wat aardse tonen. Ze zijn nooit echt zwaar en hebben weinig tannine en frisse zuren. Een ode aan de lente lijkt het wel.
 

Beaujolais-Villages van Louis Jadot

Een heel mooi voorbeeld van zo’n lekkere, sappige rode Beaujolais is de Beaujolais-Villages van Louis Jadot. Een mooi, zeer bekend en gerenommeerd wijnhuis uit de Bourgogne (Beaujolais is eigenlijk onderdeel van de Bourgogne) dat kwalitatief zeer hoogwaardige wijnen maakt. Ze grijpen zo min mogelijk in in het wijnmaakproces om de wijnstreek of wijngaard, het terroir, zo goed mogelijk tot uitdrukking te laten komen. Zo ook in deze rode wijn.

De wijn heeft een sterke paars-rode kleur. In de geur herkent u veel vers rood fruit (tevens donkere kersen), wat specerij (zoethout, peper) en een lichte bloemige toetst (rozen/viool). Qua smaak heeft de wijn een mooi evenwicht met een goede zuurgraad en een prettige afdronk.

Heerlijk om zo los te drinken, wellicht dus wat gekoeld tot een graad of 13 tot 15, als aperitiefwijn of gecombineerd met vleeswaren/worst, jongere kazen of bij niet te zware Italiaanse gerechten (lasagna of spaghetti bolognese) en Indonesisch eten. En ook lekker bij diverse salades, bijvoorbeeld met ham of met champignons.
 

Wat anders dan de Beaujolais Primeur

De term ‘Villages’ geeft overigens aan dat de wijn uit de betere gebieden komt van de Beaujolais. De dorpen die historisch gezien de betere kwaliteit wijnen leveren, mede bepaald door de goede terroir. Deze betere dorpen mogen van de wijninstanties de term Villages voeren om net dat extra stukje kwaliteit aan te geven. Ook zijn er aan het voeren van deze aanduiding iets strengere regels aan verbonden.

En voor de goede orde: deze zijn is zeker wat anders dan de Primeur of Nouveau die bij velen bekend is (van de derde donderdag in november elk jaar). Die wijnen zijn verschrikkelijk jong en zijn heel snel gemaakt (om zo snel mogelijk op de markt te komen) van de jongste oogst. Deze wijnen prikkelen nog en zijn superfruitig, zo vers zijn ze. Een normale Beaujolais en zeker een Village heeft de tijd gehad om volwassener te worden en dat doet de wijn echt heel goed.

>> naar de pagina van deze wijn
 

Andere gekoelde rode wijnen

Een Beaujolais is niet de enige wijn die prima gekoeld gedronken kan worden. Houdt u hiervan, probeer dan ook eens een wat lichtere pinot noir of een Bardolino, En leer zo de genoegens van een licht gekoelde rode wijn. U zult het vaker tegenkomen in de horeca deze zomer!


Drinkt u wel eens een rode wijn gekoeld? En wat vindt u dan het lekkerst? 


Santé!
 

Reacties

  1. Bart de Groot Bart de Groot

    Ik koel mijn rode wijn vaak sowieso eventjes. Niets meer zonde dan een wijn te warm te drinken! Verder vind ik pinot noir ietsje kouder geschonken lekker. En een blauer zweigelt ook wel erg lekker als hij iets gekoeld is, lekker voor in de zomer.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Copyright 2020 Kleinflesjewijn.nl Powered by Lightspeed
iDEAL MasterCard Visa Maestro