Chablis – een klassieke droge chardonnay

  • Geplaatst op
  • Door Frederik Brouwers
  • Geplaatst in Wijntips
  • 0
Chablis – een klassieke droge chardonnay

Chablis is voor droge witte wijn als wat Bordeaux is voor rode wijn. Iedereen, zelfs de niet-wijnliefhebbers, kent het en het staat vrijwel synoniem voor het type wijn. Hoewel… Het is lang zo populair niet meer als het is geweest en men herkent het bijna niet meer als zijnde een wijn van de chardonnay druif. Daarom deze tip: drink weer eens een heerlijke Chablis!

Chablis – de wijn en de streek

Hoewel Chablis een soort synoniem is voor droge witte wijn, beseffen veel mensen zich niet dat deze wijn eigenlijk tevens synoniem is voor chardonnay. De wijn wordt namelijk altijd en uitsluitend gemaakt van dit druivenras. Men is echter een beetje gewend geraakt aan de moderne, Nieuwe Wereld manier van het maken van een droge witte wijn van chardonnay. Hierin wordt veelal flink hout gebruikt en de wijn krijgt daarmee rokerige tonen en enige vettigheid/molligheid. Een Chablis daarentegen is vrijwel altijd een strakke, droge witte wijn met veel frisheid, wat meer zuren en aroma’s van groene appel. Voedt men de wijn iets meer op tijdens het wijn maken, dan kunnen er iets rijpere en exotischer fruittonen op de voorgrond komen en wordt de wijn iets ronder. Maar houtgebruik tijdens het wijn maken wordt meestal niet toegepast.

Dus voor wie al dat houtgeweld in zijn witte wijn een beetje beu is, is de Chablis een perfecte aanrader!

De Chablis is onderdeel van de wijnstreek Bourgogne. Het ligt in het uiterste noorden van de streek, eigenlijk tegen de Champagne wijnstreek aan. Dit is eigenlijk het noordelijkste puntje waar de chardonnay nog goed rijp kan worden. De wijnen laten zich dan ook karakteriseren door frisheid en een hogere zuurgraad dan andere chardonnays.
Er zijn 4 verschillende kwaliteitsniveaus en herkomstbenamingen die u op het etiket terug kunt vinden. Van laag naar hoog zijn dat: Petit Chablis, Chablis, Chablis Premier Cru en Chablis Grand Cru. De complexiteit van de wijnen en de prijzen (natuurlijk!) lopen navenant met deze volgorde op.
 

Een heerlijk klein flesje Chablis

ChablisKleinflesjewijn.nl heeft voor u een toonbeeld van een mooie Chablis, gemaakt door de gelauwerde producent Domaine Jean Collet & Fils, in een half flesje wijn. De perfecte manier om kennis te maken met een Chablis of om weer eens een keer terug te gaan naar de klassiekere bereiding van een chardonnay.

Deze witte wijn is droog, maar blijft wel lekker sappig (niet te drogend in de mond dus) en fris met rijpe en exotische tonen. Het is een volle, zachte en elegante versie van een Chablis met een lange afdronk en veel finesse. Voor een ‘gewone’ Chablis een mooie, complexe wijn!
 

Waar drinken we deze witte wijn bij?

Tja, Chablis wordt niet voor niets ‘oesterwater’ genoemd! Oesters zijn dus een geweldige combinatie. Dan kan zo, naturel, maar gegratineerd (mits de smaak licht blijft) kan het ook prima.
Ondanks deze roem qua wijn-spijscombinatie is deze droge witte wijn natuurlijk ook heel erg geschikt bij andere schaal- en schelpdieren en visgerechten. In combinatie met kreeft bijvoorbeeld. Of bij een lichte vis met een niet al te zware saus, kabeljauw bijvoorbeeld.

Maar voor een lekkere frisse Chablis is eigenlijk niet eens per se een excuus of combinatie met een gerecht nodig. De wijn is ook zo heerlijk, los of als aperitief.

Dus: probeer hem (weer) eens met een klein flesje wijn en geniet!

Santé!
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Copyright 2020 Kleinflesjewijn.nl Powered by Lightspeed
iDEAL MasterCard Visa Maestro