Chardonnay versus Sauvignon blanc

 • Geplaatst op
 • Door Frederik Brouwers
 • Geplaatst in Over wijn
 • 8

Wie op het terras een glas droge witte wijn bestelt, krijgt vaak van de ober de wedervraag: “Wilt u een chardonnay of een sauvignon blanc?”. Niet zo heel gek, want de chardonnay en sauvignon blanc zijn twee van de bekendste (zo niet dé bekendste) witte druivenrassen ter wereld en de wijnen, die ervan gemaakt worden, behoren tot de meest gedronken en geschonken droge witte wijnen.

Maar ja, u moet maar net weten wat het verschil is en waar u zin in heeft…

>> Direct naar onze flesjes Chardonnay en Sauvignon blanc >>
Of zoekt u een (andere) droge witte wijn? >>


Het verschil tussen Chardonnay en Sauvignon blanc

Winefolly.com schreef laatst een leuk en duidelijk artikel over de verschillen tussen deze twee druivenrassen: http://winefolly.com/review/difference-chardonnay-vs-sauvignon-blanc/.

 

Kort komt het op het volgende neer:

 

Chardonnay vindt haar origine in de Bourgognestreek in Frankrijk. Hoewel chardonnay inmiddels all-over-the-world is aangeplant en er op vele plekken hele lekkere wijnen van worden gemaakt, blijven de meest aansprekende en karakteristieke varianten uit de Bourgogne komen.

De wijnen van de chardonnay-druif zijn droog, vol en rond, en hebben primaire fruitaroma’s van appel, gele meloen, ananas en sterfruit. Chardonnay wordt vaak gerijpt in eikenhouten vaten, waarmee de smaken vaak romig is en hinten van vanille en boter zijn te herkennen.  

In het combineren met eten past een Chardonnay heel goed bij romige en delicate smaken, zoals vis en kip, eventueel in wat vollere, rijke sauzen.

 

Sauvignon blanc vindt haar origine in de Bordeauxstreek en is erg bekend vanuit de Loire. Inmiddels is dit druivenras ook over de hele wereld aangeplant en worden er goede wijnen van gemaakt in onder meer Chili en Nieuw-Zeeland. De meer verfijnde Sauvignon blancs echter komen nog steeds uit de Loire, onder meer onder de bekende herkomstbenamingen Pouilly Fumé, Sancerre en (iets minder bekend) Menetou Salon.

De wijnen van de sauvignon blanc-druif zijn droog en licht en worden vaak “stuivend” genoemd door het uit het glas barstende aroma dat te omschrijven is als ‘groen’. Aroma’s die te herkennen zijn in deze wijnen zijn: kruisbes, grapefruit, witte perzik, passievrucht, groene appel en zelfs vers gemaaid gras en buxus*.

In combinatie met eten is een Sauvignon blanc heerlijk bij geitenkaas (zo apart of in een salade of ander gerecht), lichtere visgerechten (met niet te romige sauzen), schaal- en schelpdieren, salades en witvlees.
 

 

In welke van deze twee droge witte wijnen heeft u zin?

 

Hoewel er verder tussen wijnen gemaakt van hetzelfde druivenras diverse smaakstijlen te typeren zijn (zeker wanneer het Oude versus Nieuwe wereld (=binnen of buiten Europa) betreft), is het onderscheid tussen wijnen van de chardonnay en de sauvignon blanc over het algemeen kort samen te vatten in: 
Heeft u zin in een wat vollere, rondere en rijpere wijn, neem dan een Chardonnay. Heeft u zin in een frissere, strakkere, iets drogere wijn, neem dan een Sauvignon Blanc.
 

 

Chardonnay en Sauvignon blanc in halve flesjes wijn.

Kleinflesjewijn.nl heeft een mooie selectie Chardonnay en Sauvignon blanc in het assortiment.

 

De Chardonnay wijnen komen allemaal uit de Bourgogne, waar de meest aansprekende en puurste wijnen van deze druif vandaan komen, en lopen van een eenvoudige en makkelijk drinkbare Chardonnay tot een mooie, elegante Meursault en geweldige Premier Cru uit Beaune.

 

Chablis – Domaine Jean Collet et Fils
Rully 'les Villeranges' - Domaine Faiveley

Pouilly Fuissé – Domaine Cordier
Saint-Véran - Domaine des Deux Roches

Rully 1er Cru La Pucelle - Domaine Jacqueson
Chablis 1er Cru La Fourchaume - Domaine Bessin

Beaune Champs Pimont 1er Cru – Domaine Jacques Prieur
Meursault - Domaine Ballot Millot et Fils

 

De Sauvignon blanc wijnen komen allen uit de Loire, waar de mooie, verfijnde wijnen van deze druif gemaakt worden, en lopen van heerlijk fruitig en makkelijk drinkbaar tot een mooie Pouilly-Fumé van een van de jongere vooraanstaande producenten uit de Loire.

 

- Touraine – Domaine Gibault

- Sancerre - Domaine Daniel Crochet

- Sancerre - Domaine Henri Bourgeois les Bonnes Bouches

- Pouilly Fumé – Pascal Jolivet

 
 

Nóg makkelijker ontdekken

Wilt u uw smaak ontdekken? Houdt u nu van Chardonnay of van Sauvignon Blanc? Of eventueel welke soort of herkomstbenaming binnen deze wijnen? Kleinflesjewijn.nl wil het u nog makkelijker maken om uw wijnsmaak te ontdekken. Op bovenstaande wijnen ontvangt u (eenmalig) 10% korting als u de kortingscode 'CHSBproberen' (zonder aanhalingstekens) invoert bij uw bestelling op Kleinflesjewijn.nl.

 

En de korting geldt natuurlijk ook als u al weet wat uw smaak is en gewoon een van deze lekkere droge witte wijnen wilt bestellen.

 

 

Wij horen het graag van u, waar gaat uw voorkeur naar uit: Chardonnay of Sauvignon blanc?

 

 

Veel proefplezier en geniet!

 

 

* eh ja, inderdaad, ‘vers gemaaid gras’ en ‘buxus’. Dat mag gek en vies klinken om in een wijn terug te vinden en over het algemeen hebben weinig mensen deze twee dingen daadwerkelijk geproefd…het zijn echter vrij duidelijke aroma’s die herkend kunnen worden in de wijnen van een sauvignon blanc. Het gaat hem er niet om om eens op gras of bladeren gekauwd te hebben. Wijn proeven gebeurt voor een heel groot gedeelte met de neus en wie heeft nou niet eens genoten van de heerlijke geur van een vers gemaaid gazon of genipte buxushaag in de lente of zomer? Zo niet…wrijf eens een blaadje of spriet tussen uw vingers en ruik. Misschien kunt u juist meteen de link leggen met een lekkere sauvignon blanc die u eens geproefd heeft.
 

Reacties

 1. Frederik Brouwers Frederik Brouwers

  Beste heer ten Caten,

  In principe zijn beide wijnen/druivenrassen alom vertegenwoordigd en veel gedronken. Beide wijnen kunnen dan ook prima voor grotere groepen c.q. om meerdere monden tevreden te stellen, hoewel er natuurlijk best individuele smaakverschillen zijn.
  Ik zou vanwege het iets frissere en 'krokante' karakter een sauvignon blanc in de warmere maanden wat eerder schenken. Misschien is dat een goede leidraad?

  Hartelijke groet,
  Frederik Brouwers

 2. J. ten Caten J. ten Caten

  Beste Frederik, welke van de twee kan ik het beste kopen voor een meerdere personen ? Alvast bedankt voor uw reactie, mvrg. Jaap ten Caten

 3. Peter Hammer Peter Hammer

  Hoi.Een duidelijk Verschil tussen de 2 Soorten Witte Wijnen.Ik hou zelf meer van de Chardonnay.Dat zal ik eerder nemen.Die andere is droger.Maar duidelijk niet mijn Smaak.Verder een Leuk Onderwerp om meer te gaan Leren

 4. Jacob Jacob

  Leuk artikel en verhelderend. ook leuk die kortingscode, dat maakt deze wijnen proberen nog een stuk makkelijker, helemal met kleine flesjes wijn

 5. Mirthe Jansons Mirthe Jansons

  Bedankt voor het antwoord. Ik kan me niet herinneren ooit een houtgerijpte sauvignon blanc geproefd te hebben. Mocht je eens zo'n klein flesje sauvignon blanc in 't assortiment krijgen, dan hou ik me aanbevolen!

 6. Frederik Brouwers Frederik Brouwers

  Beste Mirthe, dank voor je reactie.

  Wat betreft je vraag: het hangt nogal eens van de streek af. In Amerika zijn ze dol op hout en vindt je wel Sauvignon Blancs die op hout gerijpt zijn. Zo ook in de Bordeaux. In de Loire echter wordt vrijwel nooit hout gebruikt en zijn de wijnen ook wat strakker. De Sauvignon Blancs in ons assortiment hebben geen van allen houtopvoeding, de Pouilly Fumé ook niet.

  Probleem is dat niet altijd van het etiket valt af te lezen of er hout gebruikt is. Proberen dan maar? Met je ervaring met houtgerijpte Chardonnays zou je de smaak goed moeten herkennen.

 7. Mirthe Jansons Mirthe Jansons

  Leuk verhaal, interessant.

  Ik ben persoonlijk dol op op houtgerijpte Chardonnay. Maar drink ook graag Sauvignon. Ik kan bijvoorbeeld iedereen de kleine flesjes Pouilly Fume van deze site kan aanraden.

  Ik ben geen kenner en vroeg me af: wordt Sauvignon Blanc ook wel eens gerijpt in houten vaten?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Copyright 2020 Kleinflesjewijn.nl Powered by Lightspeed
iDEAL MasterCard Visa Maestro