Dessertwijn - Dé afsluiter van uw (kerst)diner

Dessertwijn - Dé afsluiter van uw (kerst)diner

Dessertwijnen zitten een klein beetje in het verdomhoekje. Veel minder dan vroeger wordt er nog genoten van een heerlijk glaasje zoet bij het dessert of achteraf. Misschien komt dat wel omdat men tegenwoordig al wat minder wat minder zoete wijn drinkt (vroeger werden er plassen zoete Duitse wijn gedronken, dat is nu niet meer) en de bekendheid er een beetje van af gaat. En dat is zo zonde! Iedereen snoept graag, dus waarom niet van een heerlijk glaasje zoetigheid!

Wij pleiten er daarom ook voor dat iedereen de komende diners, te beginnen met het kerstdiner natuurlijk, weer eens de tijd neemt om te genieten van een heerlijk glaasje zoete dessertwijn.

Niet alleen zoete desserts

Om meteen maar even de veelzijdigheid van zoete witte wijnen aan te tonen: ze passen niet alleen goed bij zoete desserts.


De meeste zoete witte wijnen passen namelijk ook heel erg goed bij diverse kazen. Vooral de blauwgeaderde kazen, als Roquefort en soortgenoten, en de mooiere ‘stinkkazen’, als bijvoorbeeld Munster, vormen een zeer mooi samenspel met het zoete van een dessertwijn.

 

Een zoete witte wijn past in veel gevallen daarnaast ook heel goed bij bepaalde voorgerechten. Vooral gerechten als (warme of koude) foie gras en pate’s worden veelal een goede combinatie toegedicht. Waarschijnlijk omdat ze vaak als gerecht al iets zoetigs in ze hebben of nog wel eens bereid of geserveerd worden met gekonfijt fruit. Maar zelfs bij een gegratineerde oester wordt wel eens de combinatie met een zoete wijn gezocht.  

 

Des te meer redenen eigenlijk om weer eens lekker ‘aan het zoet te gaan’.   

 

Kleine flesjes

En wat het mooie is, dessertwijnen zijn volop te krijgen in kleine flesjes. De producenten begrijpen ook wel dat je na een flink diner vaak niet nog eens een hele fles zoete wijn soldaat maakt. We hebben er dan ook 7 in het assortiment van Kleinflesjewijn.nl.

 

- Jurançon - Edele, maar niet overdadige, zoete witte wijn. Blijft lekker lang hangen, net een snoepje. Zeer vergelijkbaar met een Sauternes, maar dan een tikje voordeliger.

- Muscat Beaumes de Venise - Heerlijke zoete witte wijn van de Muscat druif. Fruitig en fris met een mooie bloemigheid en exotische fruitaroma’s. Lekker bij vruchtendesserts of foie gras.

- Sainte-Croix-du-Mont – Mooie, volle, zoete witte Bordeaux met tonen van geconfijt fruit, honing en acacia. Toch elegant en fris. Mooi bij ganzenlever, rijke desserts of pittige kazen.

- Sauternes - Rijke, zoete witte wijn, hoewel frisser dan de gemiddelde Sauternes. Heerlijk bij desserts natuurlijk, maar ook prima bij pittige gerechten of als aperitief.

- Stellenbosch Noble Late Harvest - Mooie, niet overdadig, zoete Zuid-Afrikaanse wijn met heerlijke zoete vruchtenaroma’s, geweldig bij niet te zoete desserts. Zeer geprezen en gewaardeerde wijn.

- Vin Santo - Lekkere ‘warme’ dessertwijn met mooie tonen van gedroogd fruit, hazelnoot, honing en karamel. Bij zoete desserts of om zo heerlijk Cantucci koekjes in te dopen.

 

Onze tip?

Bij ons komt dit jaar als kerstdessert een verrukkelijke Tarte Tatin op tafel met een bolletje ambachtelijk vanille ijs. En daarbij doen we de Muscat Beaumes de Venise. Het is Kerst, dan moet je wel ultiem genieten!

 

 

Dus…ga weer eens voor een heerlijke dessertwijn bij uw volgende diner. En geniet!

 

Cheers! 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Copyright 2020 Kleinflesjewijn.nl Powered by Lightspeed
iDEAL MasterCard Visa Maestro