Een 3-gangendiner voor 2, met bijpassende wijnen…

Een 3-gangendiner voor 2, met bijpassende wijnen…

Houdt u van kokkerellen? En drinkt u het liefst een lekker glas wijn bij uw diner? Maak dan eens lekker een 3-gangendiner voor 2 en serveer daarbij bij elk gerecht een bijpassende wijn. Heel eenvoudig met een klein flesje wijn, precies genoeg voor 1 à 2 glazen per persoon. Zo kunt u dus makkelijk elk gerecht met een lekkere wijn matchen, zonder dat u wijn over houdt. Of op uw kop staat aan het eind van het diner...

Genieten van uw eigen diner met wijnarrangement

Heel veel restaurants hebben tegenwoordig wijnarrangementen bij de menu’s die ze serveren. Hoewel het meestal wel een stukje duurder is dan een enkele fles wijn (of wellicht twee) te kiezen bij uw menu, geeft het wel de mogelijkheid om de wijn zo goed mogelijk bij het gerecht te laten passen en om (ook niet onbelangrijk) nieuwe wijnen te proberen en ‘uit te vinden’. Vele mensen gaan dan ook vaak voor deze selectie aan wijnen bij het gekozen menu.

Maar dat kan ook thuis natuurlijk...zonder dat u hele flessen hoeft aan te breken.

Kleine flesjes wijn lenen zich geweldig om voor twee (of drie) personen precies genoeg te schenken per gerecht bij een 3-gangendiner. Zo kunt u genieten van uw favoriete wijn bij elke gang.
Uit een half flesje wijn van 37,5 cl haalt u, een beetje afhankelijk van de grootte van uw glazen en uw manier van schenken (vol of vol), gemiddeld twee ruime tot drie glazen. Elk gerecht kunt u dan dus combineren met uw favoriete wijn bij dat gerecht.

Zo kunt u bijvoorbeeld een lekkere witte wijn schenken bij het voorgerecht, een rode wijn bij het hoofdgerecht en als afsluiter een dessertwijn bij het nagerecht. En als u het leuk vindt, zou u ook nog voorafgaand aan uw eigen bereide 3-gangen diner kunnen starten met een klein flesje mousserende wijn. En mocht u denken dat dat teveel wordt, kunt u eventueel kiezen voor een piccolo Champagne. Daar zit slechts 20 cl. wijn in en is precies genoeg voor 2 flûtes (óf u schenkt de mousserende wijn ook bij het voorgerecht).

 

 

Een voorbeeld diner met wijn

Als u zelf erg van koken houdt, kunt u natuurlijk prima zelf bedenken (of opzoeken) wat u zou willen maken voor het diner. En waarschijnlijk ook prima uitkiezen welke wijn daar prima bij zou passen*. Toch geef ik hier graag een voorzetje, waar ik juist laatst mijn best op heb gedaan…en enorm van genoten heb:

Voorgerecht: Geitenkaas met honing en pijnboompitjes uit de oven met een heerlijke, frisse Sancerre.
Tja, geitenkaas en een sauvignon blanc uit de Loire. Kan niet kapot. Ik heb wel gekozen voor een niet al te strakke variant, omdat de geitenkaas in dit gerecht iets ronder gemaakt is door ovenbereiding en de honing. Voor de geitenkaas neem ik zo’n ronde plak van ca. een centimeter dik, die doe ik op een (goed) getoast en uitgestoken wit brood, honing erop, wat peper en gefruite pijnboompitjes. Vervolgens een poosje in de oven tot het allemaal wat begint uit te lopen. En dan serveren. Oh, en niet meteen aanvallen, want het is bloedjeheet! Eerst even een slokje van de heerlijke wijn en de toast op een gezellig diner!  

Hoofdgerecht: Hertenbiefstuk met cranberrysaus met een mooie, volle Crozes-Hermitage.
Iets lekkers hoeft niet veel opsmuk. Gewoon de hertenbiefstuk (met peper en zout) even in de pan met roomboter. Daarna serveren met iets verwarmde cranberrysaus. Ideaal op zich al. Ik heb hem wel geserveerd met wat gegratineerde aardappel en wat haricots verts (maar niet echt aangeraakt). De volle smaak van de Crozes-Hermitage met de wat zwoele fruittoon, hint van chocola en hout deden het heerlijk hierbij.

Nagerecht: Tarte Tatin met een bolletje vanille ijs gecombineerd met een rijke, zoete Sainte-Croix-du-Mont. 
Echt smullen met dit warme, omgekeerd gebakken (appel)taartje van bladerdeeg en de combinatie met een lekker bolletje, ambachtelijke vanille-ijs, die dan zo lekker wegsmelt op het nagerecht. Het combineerde heerlijk bij de rijke smaak van deze wat minder bekende (dus iets vriendelijker geprijsd), zoete, witte wijn uit de Bordeaux. Juist door die smaak van gekonfijt fruit en honing.  

*Mocht u toch wat hulp nodig hebben bij het combineren van wijn bij uw gerechten, dan zullen de wijnbeschrijvingen bij de wijnen op de site u op weg kunnen helpen. En mocht dat niet lukken, dan kunt u altijd mailen naar [email protected], we helpen graag!
 

 

Het meest gewild voor Valentijn – een romantisch diner thuis!

Wist u trouwens dat uit onderzoek (door Fonq.nl in 2014) is gebleken dat mannen hun vrouw het meest blij maken als ze zich uitsloven in de keuken? 39% van de ondervraagde vrouwen wil op Valentijnsdag het liefst thuis een romantisch diner. Dus niet het geijkte bosje bloemen, een kaart, parfum of iets dergelijks…maar aandacht en even de best doen voor een gezellig moment voor beiden. En wat nou nog beter dan dat te combineren met heerlijk bijpassende wijnen!

Doen! Het is de komedende14e februari toch zondag, het is waarschijnlijk toch druilerig weer. Een mooi moment om uw best te doen voor een gezellig en aangekleed diner voor twee!


Veel plezier met voorbereiden en koken en geniet ervan!

Santé!

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Copyright 2019 Kleinflesjewijn.nl Powered by Lightspeed
iDEAL MasterCard Visa Maestro