Gezellig wijn proeven met vriendinnen

  • Geplaatst op
  • Door Frederik Brouwers
  • Geplaatst in Wijnproeverij
  • 1
Gezellig wijn proeven met vriendinnen

Zaterdag 19 maart is het Nationale Vriendinnendag. De dag om wat extra aandacht te besteden aan en tijd te maken voor uw vriendin(nen). Een dag om blijk te geven aan elkaars’ waardering, waar normaliter soms de tijd daarvoor ontbreekt. Organiseer daarom gezellig een wijnproeverijtje voor u en uw vriendin(nen). Mannen het huis uit, meiden erin! Lekker wat kleine flesjes wijn in huis om te proberen, hapje erbij, lekker veel lachen of weer eens goede gesprekken hebben. En meteen een gelegenheid om elkaar nog iets beter te leren kennen, qua smaak van wijn (ook handig voor de volgende verjaardag ;-) ).

Wat is Nationale Vriendinnendag?

Nationale Vriendinnendag is een dag (op de derde zaterdag in maart) in het leven geroepen door het blad Flair. Een dag waarop vriendinnen aan elkaar denken en elkaar kunnen laten weten dat ze elkaar waarden. En dan dus ook de dag dat u uw vriendin(nen), maar ook uzelf, verwend door bijvoorbeeld samen iets leuks te doen! Het is pas over 2 weken, dus u heeft nog tijd genoeg om iets leuks in te plannen met elkaar. Zoals een kleine wijnproeverij.
 

Gezellig samen wijnen proeven

Alhoewel proeven? Het hoeft niet te serieus natuurlijk...het gaat natuurlijk vooral om de gezelligheid. Dus verschillende wijnen drinken, kunnen we het ook noemen.

Maar wilt u het wel wat serieuzer aanpakken en echt een proeverij (thematisch) inrichten, dan helpen de blogartikelen ‘Organiseer uw eigen wijnproeverij’ en ‘Uw eigen proeverij – thema druivenrassen’ u op weg.

Gaat het u niet om een thema of enige structuur, behalve lekkere wijnen proberen, genieten en lol beleven, dan vindt u tussen de wijnen van Kleinflesjewijn.nl natuurlijk veel heerlijke halve flesjes wijn. Stel gerust naar hartenlust samen wat u lekker lijkt en waarvan u wellicht al weet dat uw vriendinnen lekkere wijn vinden.
 

Hoeveel flesjes wijn?

Hoeveel kleine flesjes wijn u nodig heeft, ligt natuurlijk een beetje aan uzelf en uw gezelschap. Qua hoeveelheid dan; het aantal mensen en de ‘inname’.

Uit een half flesje wijn (inhoud = 375 milliliter) haalt u zo’n 7 proefglazen van 50 milliliter. Dat is een goede bodem en genoeg om te proeven en netjes de wijn te kunnen walsen zonder dat uw vriendinnende wijn over zich heen krijgen. Gaat u liever voor wat meer in het glas, dan kunt u rekenen op zo’n 3 glazen zoals u die normaal zou schenken in een glas (dat is dan ongeveer 125 milliliter in een glas, net iets meer dan de standaard horeca-inhoud). Het is dus ook afhankelijk van met hoeveel vriendinnen u bent om te bepalen hoeveel flesjes u nodig heeft.

Ga daarnaast uit van zo’n twee halve flesjes wijn per persoon. U kunt wat overhouden of bij een groter gezelschap  een iets lager gemiddelde kiezen. Bent u met zijn tweeën dan kunt u vier wijnen proeven of met zijn drieën zes (of 5 als u wat rustiger aan doet).
 

Twee voorbeelden voor een kleine, gezellige wijnproeverij

Even uitgaande van een groepje van 3 vriendinnen kunnen we twee leuke voorbeelden geven van wijnproeverijtjes met een aantal heerlijke kleine flesjes wijn om van te proeven en te genieten.

Een gemixte proeverij:

1 bubbel Een speciale dag en een ‘feestje’ begint u natuurlijk met bubbels! Met een heerlijke champagne of prosecco
2 witte wijnen Zet voor het proeven van witte wijn bijvoorbeeld sauvignon blanc en chardonnay tegenover elkaar. Wie vindt welke wijn of druif nou het lekkerst?
2 rode wijnen Maak het niet te zwaar en te heftig, gewoon lekkere drinkwijn: een zwoele en stoere Italiaanse Sangiovese tegenover een verfijnde en fruitige Bourgogne Pinot Noir.
1 zoete wijn Natuurlijk, zoet als toetje! Probeer bijvoorbeeld eens een Vin Santo. Hemels, ook om er cantucci koekjes in te dopen!


Een witte wijn proeverij
– witte wijn sipt net wat makkelijker weg, gewoon zo tijdens het babbelen en zo kunt u net iets beter paarsgewijs verschillende wijnen proeven:

2 bubbels Twee mousserende wijnen, om de vriendschap nog meer te vieren. Ja, en omdat het lekker is, ook bijvoorbeeld met zoutjes (mousserende wijn past zelfs goed bij patat, echt waar!). Neem prosecco én champagne...gewoon ook om het verschil te proeven.
2 droge witte Zie hierboven bij de witte wijnen. Maar als u toch al ruimschoots bekend bent met wijnen van sauvignon blanc en chardonnay, is het wellicht ook om twee wat minder bekende wijnen te nemen. Zoals een Italiaanse Roero Arneis en een witte Luberon uit de Rhône. Beide droog en fruitig, maar net wat anders.
2 zoete witte Natuurlijk, met 2 zoete witte wijnen is het nog meer te snoepen! Probeer de Jurançon eens, tegenover een Muscat de Beaumes-de-Venise of Sauternes. En dit mag dus met toetjes geserveerd worden, helemaal top!

 


Het zijn maar twee voorbeelden, om u op weg te helpen. Wilt u nu nog iets meer hulp om de proeverij gestalte te geven, neem dan gerust contact met ons op via [email protected].


Maak er een leuke dag van met uw vriendinnen, geniet van het bij elkaar zijn en natuurlijk de wijnen!

Enjoy!
 

Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Copyright 2019 Kleinflesjewijn.nl Powered by Lightspeed
iDEAL MasterCard Visa Maestro