Het is internationale merlot dag vandaag!

  • Geplaatst op
  • Door Frederik Brouwers
  • Geplaatst in Over wijn
  • 0
Het is internationale merlot dag vandaag!

Vandaag is het internationale merlot dag, de dag waarop dit bekende blauwe druivenras in de schijnwerpers staat. Daarom vertellen we u vandaag graag iets meer over deze heerlijke druif.

Geur en smaak van merlot

Van de merlot druif wordt zachte, maar gulle rode wijn geproduceerd die veel smaak heeft, die relatief weinig tannines kent en daardoor mooi rond is. In de geur heeft een merlot vrijwel dezelfde stijl als een cabernet sauvignon, maar met intense fruitigheid en iets minder kracht, en daarnaast wat rijper, zachter en iets ‘gronderiger’. Maar vooral staan merlot wijnen bekend om de grote hoeveelheid rood fruit die in de wijn te proeven zijn. Meest genoemd zijn de rode bessen, pruimen en kersen. Kruidige aroma’s zult u in deze wijnen daarentegen minder tegenkomen. 

Merlot is een wijn die makkelijk drinkt, maar toch veel smaak heeft en elegant is.  Hierdoor is de wijn populair bij zowel echte liefhebbers als mensen die nog minder bekend zijn met wijn. Wijnen van de merlot kunnen goed gecombineerd worden met verschillende gerechten zoals kip, eend of een stevige vis. Merlot wijnen zijn echter ook zeer geschikt als aperitief of ’s avonds op de bank.
 

Gebied

Dit druivenras kent zijn oorsprong in een van de bekendste wijnstreken ter wereld: Bordeaux. De druif domineert aan de rechteroever van Bordeaux*, waar er in onder meer de bekende dorpen Saint-Émilion en Pomerol geweldige wijnen van worden gemaakt. De merlot is overigens sowieso de meest aangeplante druif in Bordeaux (de meeste mensen verwachten de cabernet sauvignon) en heel Frankrijk. Misschien wel omdat het een iets makkelijker druif is: hij rijpt wat sneller (minder gevaar dus dat de oogst mislukt), geeft veel sap en is in de smaak vaak ook wat makkelijker (dus geschikt voor een bredere doelgroep). Doordat de Merlot vroeg rijpt kan het zelfs in mindere goede wijnjaren tot heerlijke wijnen uitgroeien.

* Bordeaux wordt wel onderverdeeld in een rechteroever en een linkeroever, wat aanduidt aan welke zijde van de rivier Gironde men en de wijnstreken zich bevinden. De linkeroever kent men bijvoorbeeld van Médoc en Margaux, waar klimatologisch en qua grond de cabernet sauvignon beter gedijt en domineert, maar toch wel weer vaak met merlot wordt vermengd.

Aan de rechteroever van Bordeaux wordt overigens de duurste wijn van de streek - en de duurste ter wereld van dit druivenras - gemaakt, volledig van de merlot druif: Château Pétrus uit Pomerol!

Het wordt gezegd dat merlot rond het jaar 1700 voor het eerst werd gebruikt bij het maken van wijnen. Toen bleek dat de merlot geweldig samengaat met de andere bekende Bordeauxdruif, de Cabernet Sauvignon, nam het gebruik een grote vlucht. Tegenwoordig is merlot in alle werelddelen vertegenwoordigd en in Amerika behoort deze druif zelfs tot de top 3 gebruikte druivenrassen in wijnen. Maar ook in Zuid-Afrika, Italië, Chili, Australië en Nieuw Zeeland is de merlot een graag geziene gast. 
 

Merlot tips

Wilt u eens een heerlijke merlot wijn uitproberen? Dat kan met dit heerlijke kleine flesje wijn: 

Saint-Emilion van Les Hauts de la Gaffelière - Mooie Saint-Émilion met aroma's van bessen, chocolade en vanille, licht kruidig. Niet te zwaar, soepel, en daarom prima bij zowel gevogelte, rood vlees als BBQ. Prijs: € 10,60.

Of bekijk alle wijnen van kleinflesjewijn.nl met (in meer of mindere mate) merlot op http://www.kleinflesjewijn.nl/search/merlot/.


Proost! En nog vele jaren, beste Merlot!
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Copyright 2020 Kleinflesjewijn.nl Powered by Lightspeed
iDEAL MasterCard Visa Maestro