Hoeveel zit er in een klein flesje wijn?

Ons wordt wel eens gevraagd hoeveel er nou in een klein flesje wijn zit. Kortweg: over het algemeen 37,5 centiliter en daar schenkt u ongeveer 2 ruime tot 3 glazen wijn uit.

De inhoud van een klein flesje wijn

In principe is het antwoord natuurlijk afhankelijk en zijn er diverse formaten. De meeste kleine flesjes wijn hebben echter een inhoud van 37,5 centiliter. Dat is de helft van de meest gangbare 'normale' flessen wijn van 75 cl. Demi-bouteille wordt dit kleine formaat ook wel genoemd, of kortweg 'demi'.

Er bestaan ook nog andere formaten die kleiner zijn dan de normale fles, zoals een halve liter (50 cl.), een piccolo (20 cl.) en soms zie je ook een nog iets kleiner formaat van 18,75 cl. (een halve half flesje dus eigenlijk). Maar verreweg de meeste kleine flesjes wijn betreffen die van 37,5 cl. Zo ook op Kleinflesjewijn.nl; van het totale assortiment is er op dit moment 1 piccolo champagne, de rest (45 verschillende soorten) zijn halve flesjes wijn.
 

En hoeveel glazen schenk je dan uit een half flesje?

Dat is vaak de vervolgvraag op hoeveel er in een klein flesje wijn zit. Ook dit is weer een beetje afhankelijk, natuurlijk van hoe groot uw wijnglazen wel niet zijn.

Als standaard hoeveelheid wijn in een glas wordt wel eens 100 milliliter aangehouden, althans dat is de officiële inhoud volgens horecarichtlijnen. Dit ziet u echter maar weinig. Zelfs in de horeca wordt vaak meer in uw glas geschonken.

Gemiddeld haalt u bij thuisgebruik 2 ruime tot 3 glazen wijn uit een klein flesje. Althans, voor normaal gebruik.
Gaat u nu proeven of een proeverij houden dan is de standaard hoeveel in een glas veelal 5 cl.. U haalt er dan dus met een klein flesje wijn 7 tot 8 glazen uit. Deze hoeveelheid is genoeg om een wijn goed te proeven en netjes (zonder te morsen) de wijn te kunnen walsen in het glas, zodat de aroma's goed los komen.

Heeft u nog een vraag aan Kleinflesjewijn.nl? Reageer dan op dit bericht of stuur een mail naar [email protected].


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Copyright 2019 Kleinflesjewijn.nl Powered by Lightspeed
iDEAL MasterCard Visa Maestro