Kabeljauw met een heerlijke chardonnay

Kabeljauw met een heerlijke chardonnay

In juni begint zo’n beetje het seizoen voor kabeljauw. De vis is dan optimaal van kwaliteit en dat is natuurlijk hét moment om weer eens iets lekkers met deze vis op tafel te zetten. Met een mooie witte wijn erbij, vanzelfsprekend! Een klassieke combinatie, gegarandeerd voor succes, is kabeljauw ‘en papillotte’ uit de oven (of van de BBQ) met een lekkere, licht houtgerijpte chardonnay. De Pouilly-Fuissé van Cordier bijvoorbeeld. Fingerlicking good!

Kabeljauw ‘en papillotte'...

Van juni tot en met oktober is kabeljauw optimaal van kwaliteit. Voor die periode is het paaiseizoen voor deze vissoort. De kwaliteit van de vis is dan onvoldoende en bovendien is bevissing dan slecht voor de populatie. Het paaiseizoen is nu geweest en dus is de tijd aangebroken voor de vangst in de nabije wateren. En daarmee voor het genieten van een optimaal vers stuk van deze heerlijke vis.

Een methode om de vis zo natuurlijk mogelijk te eten is door hem ‘en papillotte’ te bereiden: in een pakketje (van aluminiumfolie of bakpapier) met wat andere ingrediënten en in de oven of op de BBQ. De structuur en de smaak van de kabeljauw blijft zo geweldig intact. Er zijn vele manieren om de vis ‘en papillotte’ te bereiden en er zijn vele variaties te vinden op internet. Met diverse kruiden, met venkel, met vermout of pastis en andere ingrediënten. Allemaal lekker en goede alternatieven, waarmee ieder het naar zijn of haar smaak kan vervolmaken. Maar een van de basic, en wat mij betreft een van de lekkerste, manieren om hem te bereiden is de volgende:  

Benodigdheden voor 2 personen:
- 2 stuks kabeljauw (haas) à 200 gram
- aluminiumfolie
- roomboter
- citroen
- geraspte wortel
- fijn gesneden lente ui
- een takje dille
- witte wijn
- peper en zout

Bereidingswijze:
- Leg in het midden van een stuk aluminiumfolie wat geraspte wortel en lente ui.
- Verdeel hierop een paar klontjes roomboter.
- Bestrooi de kabeljauw met peper en zout en leg de vis op het groentemengsel.
- Besprenkel de vis met wat citroensap.
- Doe vervolgens weer wat geraspte wortel en gesneden lente ui op de vis en voeg weer wat klontjes roomboter toe.
- Besprenkel vervolgens het geheel met een flinke scheut witte wijn. Gebruik voor de wijn gerust dezelfde als u drinkt. Een goede kwaliteit wijn zorgt voor een goede kwaliteit van het gerecht. En vergeet niet: een slokje voor de vis en een slokje voor de kok, om en om! ;-)
- Als finishing touch legt u enkele topjes dille bovenop het geheel of knipt u de topjes fijn eroverheen.  
- Maak een pakketje van de aluminiumfolie, vouw het goed dicht zodat er geen vocht kan ontsnappen.
- Doe 15 minuten in een op 180º voorverwarmde oven of leg het pakketje op de BBQ.

Laat de vis vooral de ster van het gerecht zijn, serveer er niet al te heftige dingen bij. De kabeljauw is zo namelijk om van te smullen en het zou zonde zijn om dat te maskeren door bijgerechten of sauzen die zelf teveel aandacht vragen. Serveer er gewoon een mooie Hollandaise saus bij, wat krieltjes en groene asperges bijvoorbeeld. De krieltjes (schoongemaakt en ongeschild) en asperges zou u ook gewoon zo in een braadslee mee kunnen laten grillen in de oven of op de BBQ, besprenkeld met wat olie, zout en wat rozemarijn. Net zo makkelijk.
 

...gecombineerd met Pouilly-Fuissé van Cordier

Bij een mooie vis hoort een mooie witte wijn. Niet een al te heftige, maar een elegante. En het mag tegelijkertijd een goede tegenhanger zijn voor het vetje van de boter en eventueel de saus. De elegantie en frisheid van een chardonnay met een lichte ‘toast’ van wat houtrijping maken dan een geweldige en klassieke combinatie. De houtrijping zorgt net voor een wat molliger karakter die maakt dat de wijn goed overeind blijft tegen wat vettigheid.  

De Pouilly-Fuissé van Domaine Cordier heeft dat alles in zich en vormt een heerlijke combinatie met de kabeljauw, de diverse ingrediënten en de boter en saus. Het is een zachte, elegante en wat vollere chardonnay uit de Bourgogne met in de geur mandarijn, appel, peer, honing, geroosterd brood en zelfs een hint van roomboter. Vandaar dat hij ook zo’n goede tegenhanger is voor dit gerecht. Voor deze wijn wordt slechts 15% in eikenhouten vaten gerijpt. Hierdoor houdt Cordier de houtsmaak in de witte wijn in toom en krijgt men een lichte toast terwijl er veel frisheid en fruitigheid behouden blijft. Ze weten wat ze doen, dit is een heerlijke wijn.

Serveer de wijn niet te koud, op zo’n 12 tot 14 graden. Dan komen juist de mooie aroma’s in de wijn wat beter los en dat is juist wat de wijn zo heerlijk maakt!  


Smullen maar!

Santé!


Heeft u een andere hemelse combinatie van kabeljauw met wijn? Wij zijn benieuwd!
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Copyright 2020 Kleinflesjewijn.nl Powered by Lightspeed
iDEAL MasterCard Visa Maestro