Kleine flesjes wijn en andere formaten

 • Geplaatst op
 • Door Frederik Brouwers
 • Geplaatst in Over wijn
 • 0

Bij Kleinflesjewijn.nl zijn kleine flesjes wijn eigenlijk niet meer dan normaal. Specifieker gezegd richten we ons (vooral) op halve flesjes wijn met een inhoud van 37,5 centiliter (ofwel 0,375 liter) en deze hebben een officiële naam: Demi of Demi-Bouteille, naar het Franse woord voor half. We hebben zo’n 50 soorten kleine flesjes wijn, dus we beseffen ons eigenlijk niet zo snel meer dat het om een bijzonder formaat gaat. Maar wist u dat er nog vele andere bijzondere formaten wijnflessen zijn met soms tot de verbeelding sprekende namen?

>>> Neem direct een kijkje bij al onze halve flesjes wijn...

Door de eeuwen heen zijn in verschillende wijnstreken verschillende formaten flessen gebruikt met diverse inhoud aan wijn. ’s Lands wijs, ’s lands eer, zeg maar. En nog steeds zijn er in diverse streken wel bijzondere inhoudsmaten te vinden. Denk aan de Jura waar de streekspecialiteit Vin Jaune wettelijk verplicht in een fles van 0,62 liter wordt gebotteld.
Over het algemeen echter zijn de inhoudsmaten steeds eenduidiger geworden. Aan de ene kant omdat de ontwikkeling en mechanisering van de glasblaastechniek het mogelijk maakte om exact dezelfde flessen met dezelfde inhoud te produceren, aan de andere kant omdat internationalisering van de wijnhandel en regulering van markten vroegen om het bepalen van een standaard inhoudsmaat.

Die standaard inhoud van een fles wijn is sinds de jaren ‘70 van vorige eeuw langzaamaan vast komen te liggen op 0,75 liter. Maar dat neemt niet weg dat er van deze standaard inhoud nog vele afgeleiden geproduceerd worden, zoals de halve flesjes wijn. Met leuke en soms mythische namen. Want de grotere, vaak tot de verbeelding sprekende flessen wijn, zijn genoemd naar Bijbelse koningen en historische figuren.

Hieronder een overzicht met de meest gangbare formaten (alhoewel gangbaar…vooral de hele grote zijn natuurlijk behoorlijk zeldzaam): 

 

 Naam

 Inhoud  (ltr) 

 Aantal  standaard  flessen 

 Bijzonderheid

 Piccolo

0,1875 

0,25 

 In Champagne wordt voor een piccolo 0,2 liter aangehouden en wordt dan ook wel een  Quart genoemd. Andere namen: pony, split of snipe.

 Chopine

0,25 

0,33 

 Vooral in Bordeaux gebruikt.

 Demi

0,375 

0,5 

 Ons bekende halve flesjes wijn. Soms ook wel eens Filette genoemd, vrij vertaald 'klein  meisje'. Of een 'kalkoentje' in Bordeaux.

 Jennie

0,5 

0,67 

 Een halve liter wordt wel vaker gebruikt voor zoete wijnen.

 Bouteille

0,75 

 

 

1,33 

 Vroeger vaker gezien, nu neemt populariteit af, wordt dan meest gebruikt voor  bulkwijnen.

 Magnum

1,5 

 Het bekendste grote formaat fles wijn.

 Marie-Jeanne

2,25 

 Vooral in Bordeaux gebruikt.

 Double Magnum

 In Bordeaux

 Jéroboam

 In Bourgogne en Champagne.
 De naam is een verwijzing naar de eerste koning van de tien stammen van Israël.

 Om het makkelijk te maken hebben de streken Bordeaux en Bourgogne/Champagne  besloten voor dezelfde inhoud verschillende namen te gebruiken en voor dezelfde naam (zie  hieronder) een andere inhoud. Maar wat maakt het uit, niemand die nog moeite heeft met dit  meningsverschil tegen de tijd dat ze de fles op hebben!

 Jéroboam

4,5 

 In Bordeaux.

 Réhoboam

4,5 

 In Bourgogne en Champagne.
 Vernoemd naar de eerste koning van Judea en de zoon van Solomon.

 Imperiale

 In Bordeaux. Verwijst vermoedelijk naar de vroegere grandeur van het Franse imperium.

 Methusalem

 In Bourgogne en Champagne.
 Vernoemd naar de grootvader van Noah en de oudste man die maar liefst 969 jaar werd.

 Salmanazar

12 

 Vernoemd naar de koning van Assyrië.

 Balthazar

12 

16 

 Vernoemd naar een van de drie wijzen die geschenken bracht bij de geboorte van Jezus.

 Nebukadnezar

15 

20 

 Vernoemd naar de Koning van Babel.

 Melchior of Solomon

18 

24 

 Melchior is een verwijzing naar een van de drie wijzen die geschenken bracht bij de geboorte  van Jezus. Solomon is een verwijzing naar de koning van Isreäl en zoon van David.

 Sovereign

26,25 

35 

 Eigenlijk alleen gebruikt door Champagnehuis Taittinger en gemaakt in 1988 voor de  tewaterlating van het destijds grootste cruiseschip Sovereign of the Seas.

 Primat of Goliath

27 

36 

 Primat verwijst waarschijnlijk naar het Latijnse primas (voor eerste of nobel). Goliath verwijst  naar de reus die door David werd overwonnen met een steen.

 Melchizedek of Midas 

30 

40 

 Melchizedek verwijst naar de koning van Salem. Midas verwijst waarschijnlijk naar de  mythische koning van Phrygië in de Griekse mythologie.

 

 

Hoeveel glazen wijn zijn dat?

De standaard horecamaat voor een glas wijn is 100ml. Vaak echter wordt er wel wat meer in het glas geschonken en ook thuis zit men normaliter op wat meer. Een van de redenen daarvoor is dat de wijnglazen die we gebruiken steeds groter worden. 125ml is dus meer gebruikelijk. En met die hoeveelheid haal je dus zo’n 3 glazen uit een klein flesje wijn en 6 uit een standaard fles. Het bovenstaande schema en wat rekenwerk wijst dan uit dat een piccolo 1,5 glas wijn bevat en een Midas maar liefst 240 glazen wijn!

Van feestje voor uzelf tot feestje voor heel veel mensen, er is voor iedere gelegenheid dus wel een geschikt formaat wijnfles!

Proost!

Reacties

 1. Frederik Brouwers Frederik Brouwers

  Beste heer Genbrugge,

  Nee hoor, dat kan best een keertje. Ieder heeft dan nét iets minder dan 50ml (let op: wel goed schenken, anders heeft u bij de laatste misschien niks over).

  Een proefglas, als je echt goed wilt proeven, is gebruikelijk zo'n 50ml. Dan heb je de kans meerdere malen een slok te doen en goed een analyse te maken.

  Bij andere proeverijen, waar men tafels langs gaan om vele open wijnen te proeven, is 50ml weer veel....

  Kan makkelijk, zou ik dus zeggen...

  Hartelijke groet,
  Frederik Brouwers

 2. Guy Genbrugge Guy Genbrugge

  Beste,
  Binnenkort ben ik aanwezig bij een Wining&Dining en zal er Duitse en Oostenrijkse wijnen geproefd worden.Ik zal een Duitse wijn presenteren met inhoud van 0,375L.Dit zal geproefd worden door ca . 8 personen.Is dit wat weinig voor een degustatie?Laat U me iets weten A.U.B.?
  Mvg,
  Guy Genbrugge

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Copyright 2020 Kleinflesjewijn.nl Powered by Lightspeed
iDEAL MasterCard Visa Maestro