Menetou-Salon – mooie, frisse sauvignon blanc

  • Geplaatst op
  • Door Frederik Brouwers
  • Geplaatst in Wijntips
  • 0
Menetou-Salon – mooie, frisse sauvignon blanc

Vindt u een witte wijn van de sauvignon blanc lekker? En geniet u graag van een Sancerre of Pouilly-Fumé? Neem dan eens een uitstapje naar de ‘buurman’, Menetou-Salon. Vaak net zo goed, maar beter geprijsd. We hebben een heerlijke voor u, van het top wijnhuis Domaine Henri Pellé. Super voor bij wat zomers weer. Bij de borrel of bij een lekker visje, sushi of asperges. Of natuurlijk een lekkere salade met geitenkaas.

Menetou-Salon – de wijn en de streek

Liefhebbers van frisse, droge, witte wijnen kennen Sancerre en Pouilly-Fumé wel als goede kwaliteitswijnen van de sauvignon blanc. Deze wijnen zijn wereldwijd erg bekend en geliefd. Witte Sancerre heeft sauvignon blanc in feite zijn bekendheid gegeven. Deze ‘crispy’ witte wijnen werd in de jaren ‘70 enorm populair in Parijs, waarna het aantal internationale fans snel groeide. Zo snel zelfs dat het succes van Sancerre in 50 jaar tot een verviervoudiging van de aanplant van sauvignon blanc wijnstokken heeft geleid. Met als nadeel dat het succes ook tot hogere prijzen heeft geleid, terwijl er ook minder goede wijnen bijgekomen zijn (van meeprofiterende wijnmakers). Sancerre is nog steeds erg mooi, maar de naam van de producent doet er dan zeker wel toe.

Sancerre en Pouilly-Fumé liggen in het midden van Frankrijk aan de rivier de Loire en markeren zo’n beetje het begin van de wijnstreek van de Loire (hoewel je dan al ongeveer halverwege deze grootste rivier van Frankrijk bent overigens). Sancerre ligt aan de ene kant van rivier en Pouilly-Fumé precies er tegenover. En precies tegen Sancerre aan, net iets verder verwijderd van de rivier ligt Menetou-Salon. En daar wordt op dezelfde wijze, met hetzelfde druivenras, op vrijwel dezelfde bodemsoort en met vrijwel dezelfde klimatologische omstandigheden heerlijke witte wijnen gemaakt. En hoewel hun ster rijzende is, leven ze nog in redelijke anonimiteit. En dat is dan weer gunstig voor de liefhebber van goede sauvignon blanc! Want voor vergelijkbare kwaliteit als Sancerre en Pouilly-Fumé betaalt u vaak een stuk minder.

De wijnen van Menetou-Salon zijn qua stijl en kwaliteit te vergelijken met de wijnen van Sancerre. Soms zijn ze net iets lichter en een tikje frisser. Trendy en ‘crisp’ (tja, moeten we het maar vertalen als ‘knapperig’ of ‘knisperend’?) zijn twee steekwoorden die de wijnen goed typeren. Het zijn droge en frisse witte wijnen die altijd uitsluitend van sauvignon blanc zijn gemaakt. Met de lekkere typerende fruitigheid en zuren van citrus en groene appel, vaak gecombineerd met een zekere bloemigheid en groene tonen (vers gemaaid gras, buxus). Ze zijn uitstekend als aperitief of borrelwijn en geweldig te combineren met lichte vis, schal- en schelpdieren, salades en geitenkaas. Lekkere wijnen voor een heerlijke zonnige dag dus!
 

Les bornés van Henri Pellé – mooie kwaliteit uit Menetou-Salon

Kleinflesjewijn.nl heeft een heerlijke Menetou-Salon van een van de topproducenten van de streek: Domaine Henri Pellé. Zij weten de sauvignon blanc tot grote hoogte te laten stijgen. Dat ziet u aan het feit dat ze al meerdere malen nationale en internationale prijzen in de wacht hebben gesleept, maar dat proeft u vooral ook...

Met de Menetou-Salon ‘les bornés’ heeft Pellé een heerlijke, frisse, fruitige witte wijn gemaakt. Droog, maar op een zachte manier. De wijn heeft mooie geuren van limoen, groene appel, meloen en hinten van witte bloemen (bloesem, vlierbes). De wijn heeft veel smaak met veel fruit en lekkere zachte zuren. Echt een sauvignon blanc, waarbij u proeft dat er aandacht is besteed aan de wijn door een kundige producent.
 

Waar drinken we deze droge, frisse witte wijn bij?

Met een lekker zonnetje, om te beginnen! De wijn is heerlijk om zo te drinken, genietend van het mooie weer. Prima voor bij de borrel dus of als aperitief. Met wat te eten springt de klassieke combinatie met geitenkaas in het hoofd: zo van een kaasplankje, of uit de oven gecombineerd met walnoten en honing of lekker in een salade. Net zo klassiek is de combinatie met vis en schaal- en schelpdieren: bij sushi bijvoorbeeld, snoekbaars of gebakken rogvleugel. Maar de wijn doet het ook heerlijk bij asperges en de Oosterse keuken. Mogelijkheden te over dus om de genieten van een klein flesje van deze heerlijke witte wijn.

Bestel nu de Menetou-Salon 'les bornés' van Domaine Henri Pellé >>

Geniet er van en maak er een zonnige dag van!

Cheers!
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Copyright 2019 Kleinflesjewijn.nl Powered by Lightspeed
iDEAL MasterCard Visa Maestro