Organiseer uw eigen wijnproeverij

Organiseer uw eigen wijnproeverij

Wijn proeven is populair! Door het hele land kunt u deelnemen aan wijnproeverijen om zo verschillende wijnen uit te proberen. Tijdens de wijnproeverijen leert u meer over uw smaak, voorkeuren en over druivenrassen en wijnstreken die daarbij passen. Zo wordt u steeds bedrevener in het kiezen van de wijnen die aansluiten bij uw smaakvoorkeur. Lekker én leerzaam dus!

Zelf een proeverij organiseren

Een wijnproeverij is zowel leuk voor een ieder die graag eens een wijntje drinkt en zin heeft in een gezellig en sociaal uitje als voor de meer geoefende proevers die zo hun kennis verbreden en tijdens de wijnproeverijen hun bevindingen kunnen delen met andere liefhebbers en kenners.

Maar het allerleukst is het natuurlijk om wijnen te proeven samen met uw eigen familie of vrienden. Organiseer daarom voor het volgende familiediner of feestje met vrienden eens thuis uw eigen wijnproeverij. Want zeg nou zelf, wie wordt er niet blij van een heerlijk glas wijn en goed gezelschap?

Geen idee hoe u een wijnproeverij organiseert? Zo moeilijk is het niet! Een wijnproeverij is geen exacte wetenschap. Het gaat om het ontdekken van uw smaak en natuurlijk de gezelligheid onderling. Het belangrijkste wat u nodig heeft is goede wijn, glazen, een kurkentrekker en natuurlijk goed gezelschap om mee te proeven. Wij hebben daarnaast nog wat handige tips voor u op een rijtje gezet, zodat u verzekerd bent van een geslaagde middag of avond in eigen huis.

Kies de wijn

Het belangrijkste is natuurlijk de wijn. Bedenk dus goed welke wijnen u wilt schenken. Het leukst is om met een thema te werken en aan de hand daarvan de wijnen met elkaar te vergelijken. Kies bijvoorbeeld voor wijnen uit één land of, als u dat nog te breed vindt, uit een bepaalde wijnstreek. U kunt ook kiezen voor een bepaald druivenras uit verschillende landen/streken en deze met elkaar vergelijken. Heel erg leuk juist om te zien wat bijvoorbeeld een ander klimaat kan doen met een wijn. Voor de geoefendere proever is het ook leuk en interessant om verschillende jaargangen van een specifieke wijn te proberen. Juist om te zien wat de leeftijd van een wijn of de klimatologische omstandigheden in een jaar met een wijn kunnen doen.

Let bij het serveren van de wijnen op de volgorde van proeven. We pleiten voor vooral een gezellige en regelvrije proeverij, maar een verkeerde volgorde kan leiden tot teleurstelling omdat de wijnen dan niet tot hun recht komen. Over het algemeen geldt: serveer wit vóór rood, droog vóór zoet (zoete witte wijnen zelfs op het eind, dus ná de rode), licht vóór stevig en jong vóór oud.

Hoeveelheid wijn

Hoeveel wijnen u nodig heeft is afhankelijk van de duur van de proeverij. Ga uit van ongeveer een kwartier per wijn als u rustig wilt kunnen proeven en bespreken (wat ruikt en proeft u, wat vindt u lekker en wat minder?) maar ook genoeg tijd wilt overhouden voor ontspanning en sociale contacten tussendoor. Ga bijvoorbeeld voor 2 series van 3 wijnen, met bijvoorbeeld eerst een witte serie en daarna de rode wijnen.

Is uw gezelschap niet al te groot? Ga dan voor kleine flesjes wijn. Zo kunt u meerdere wijnen proeven, zonder wijn te verspillen. Uit een klein flesje wijn schenkt u zo’n 7 à 9 proefglazen. Een proefglas hoort namelijk niet vol geschonken te worden: u moet de wijn kunnen ‘walsen’ om de aroma’s wat meer vrij te laten komen, zonder dat daarbij de tafel en de gasten onder de wijn komen te zitten.
 

Omgevingsfactoren

Wilt u de wijn goed kunnen proeven en beoordelen dan is het handig om de omgevingsfactoren een beetje in de gaten te houden. De bedoeling is dat u zoveel mogelijk, zonder invloed van andere factoren, de wijn kunt beoordelen op kleur, geur, smaak en afdronk.

Een wijnproeverij aan de keukentafel is reuze gezellig, maar niet handig als er op dat moment ook wordt gekookt. De geuren beïnvloeden namelijk het proeven. Dat geldt dus ook voor parfum: doe het niet te gortig of liefst niet.

Daarnaast is het voor het proeven ook erg belangrijk dat de wijn op temperatuur is. Zorg dat de witte wijnen gekoeld zijn van tevoren. Is een wijn te koud? Warm het glas dan even tussen uw handen. Tip: bij de wijnbeschrijvingen op Kleinflesjewijn.nl staan voor elke wijn adviezen voor de serveertemperatuur.

Wilt u nog iets meer uitdaging in een proeverij? Proef dan ‘blind’. Wikkel aluminiumfolie om een fles of doe deze in een papieren zak of een sok (er zijn ook speciale hoesjes). Of nog beter: decanteer de wijn of schenk deze in een andere (schone!) fles. Zo kan de fles niets over de wijn ‘verraden’.
 

Eten

U wilt uw gasten natuurlijk niet op hun kop naar huis laten gaan, dus een maaltijd voor of na de proeverij is geen overbodige luxe. Eten tijdens het proeven is jammer voor de smaakbeleving en het proeven van de wijn. Eet alleen wat (noten)brood tussen de verschillende wijnen om uw smaak te neutraliseren. Of hooguit wat hapjes die zeker niet te overheersend zijn ten opzichte van de wijnen.

Uitzondering op deze regel, en eigenlijk juist wel heel leuk voor een themaproeverij, is als u juist een wijn-spijsproeverij wilt organiseren. Net iets meer een diner, waarbij u bij elk gerecht enkele wijnen probeert om te zien wat het beste past. Handig als ‘generale’ voor het kerstdiner en om de te schenken wijnen uit te kiezen. 
 

GENIET :-)

Last but not least: Geniet! Een wijnproeverij is vooral heel leuk. Probeer dus de verschillende wijnen, leer van elkaar (het gaat niet om ‘gelijk hebben’), ontdek nieuwe smaken en voorkeuren en heb bovenal een gezellige middag of avond met uw gasten.

Veel proefplezier gewenst!
 

Kunt u een beetje hulp gebruiken bij het opzetten van uw proeverij of heeft u een vraag? Stuur dan een mail naar [email protected], we helpen u graag!

Of wilt u het graag nóg professioneler aanpakken? Dan organiseren wij de proeverij graag voor u. Stuur ons een e-mail voor meer informatie. 
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Copyright 2019 Kleinflesjewijn.nl Powered by Lightspeed
iDEAL MasterCard Visa Maestro