Pinot Gris van Hugel – een perfecte witte lentewijn

  • Geplaatst op
  • Door Frederik Brouwers
  • Geplaatst in Wijntips
  • 0
Pinot Gris van Hugel – een perfecte witte lentewijn

Het is volop lente en dat merken we aan alles. Het weer wordt mooier, maar is nog wat wisselvallig. Alles komt in bloei en de lekkere geuren van de natuur merken we elke keer weer als we naar buiten stappen. En zodra het kan zoeken we de plekjes op waar we lekker en zo lang mogelijk van die eerste zonnestralen kunnen genieten. Op het terras, het strand, in het park, lekker in de tuin of op het balkon in de zon. Het moment om te genieten van een heerlijke witte wijn die uitermate goed bij dit lentegevoel past: een Elzasser pinot gris, misschien wel dé witte lentewijn bij uitstek!

Pinot gris – een veelzijdige druif

De pinot gris is eigenlijk een beetje een gekke druif. In feite is het een wit druivenras en een mutant van de pinot noir. Maar hij weet zelf nog steeds niet helemaal of ‘ie nou wit of blauw is. De kleur van de druiven kunnen diverse tinten aannemen en zijn meestal iets tussen grijsachtig blauw en bruinachtig roze. Het is dan ook een witte druif waar zelfs ook rosé van gemaakt kan worden als men de druiven een poosje laten inweken of mee laten gisten.

De wijnen van de pinot gris kunnen net als de kleur van de druif al even wisselend van karakter zijn. Soms rijk, weelderig, vol en wat vet, dan weer slank, fris, wat strakker en levendig. Dat hangt onder andere af van de rijpheid van de druiven en dus ook van het weer, het klimaat, de wijnstreek, het moment van plukken en dergelijke.
De pinot gris produceert kenmerkende geuren en smaken van geel en oranje fruit, vaak met een iets exotisch karakter, en een lichte kruidigheid dat soms aan honing of wat rokerigheid doet denken. Over het algemeen worden er gewoon droge witte wijnen van gemaakt, maar dragen de aroma’s bij aan een impressie van iets zoetigs. Nu produceert de pinot gris over het algemeen al veel suikers en wat minder zuren, wat dan ook weer bijdraagt aan dit wat zachtere karakter van de wijn.

Pinot gris wint aan populariteit en zien we eigenlijk weer steeds vaker. Meest bekend is hij uit de Elzas, waar het klimaat uitermate geschikt is om een mooie balans te creëren tussen suikers en zuren en de gunstige herfst bijdraagt aan de rijkdom van de wijn. In Duitsland echter, waar ze hem ruländer noemen, staat de grootste aanplant van deze druif. En ook uit Italië, onder de naam pinot grigio, zien we hem steeds vaker (zeker op de wijnkaarten in de horeca). Hier echter is de wijn vaak wat lichter en minder rijk dan uit de Elzas, omdat ze hem graag vroeg plukken (om zuren te behouden). En het blijft niet bij Europa. Ook in de nieuwe wijnwereld is men de druif aan het ontdekken en ontdekt men steeds beter waar de druif goed gedijt en mooie wijnen produceert. Maar wij houden het graag nog even bij een klassieke pinot gris uit de Elzas, waar toch de grootsheid van deze druif voorlopig nog het best tot uitdrukking komt.
 

Pinot Gris Classic van Hugel

Over klassiek gesproken: Hugel is een van de oudste wijnhuizen in de Elzas en een van de bepalende gezichten van deze wijnstreek. Al eeuwen lang maken zij in het pittoreske dorpje Riquewihr kwalitatief hoogstaande wijnen. En een van de paradepaardjes is hun pinot gris.

De Pinot Gris Classic van Hugel is een heerlijke, droge witte wijn. Niet strakdroog, maar juist lekker iets mollig, vettig en met een zeer aromatisch karakter. De wijn is elegant en krachtig tegelijkertijd, met verfijnde bloemenaroma's, licht rijp fruit (abrikoos, reine claude), wat notenaroma’s en een karakteristieke kruidigheid. Een verrukkelijke wijn, rijk aan geuren, een goede zuurgraad voor een prima balans en een heerlijke, zachte, lange afdronk.
Een mooie wijn bij gerechten als kreeft, koningsgarnalen, rivierkreeftjes, maar ook voor bij andere lichte visgerechten, witvleesgerechten en paté’s. En er mag best wat pit bij zitten, want een pinot gris past uitstekend bij de Oosterse keuken.

En in termen van de lente dan? Juist het iets mollige in de wijn, gecombineerd met de elegante droogheid, het aromatische karakter van bloemen, (exotisch) fruit en wat kruidigheid maakt het juist een perfecte mix die we ook terugzien in de lente en prima past zowel bij de warmere momenten in de zon als de momenten dat we weer binnen mogen schuilen. En…deze Pinot Gris is een heerlijke wijn voor bij de picknick, wellicht wel het ultieme lentemoment. Heerlijk neergevleid in het park op een kleedje met een boek of goed gezelschap, gecombineerd met een lekker stuk stokbrood en hapjes als gerookte vis (zalm of makreel bijvoorbeeld), lichte ham of dungesneden worst, paté, couscous salade of salade met gerookte kip en dan deze wijn, heerlijk gekoeld. Genieten!

Een klein flesje Hugel Pinot gris Classic kost € 9,75 en is natuurlijk superhandig om mee te nemen op de picknick of om zo thuis te proberen en van te genieten!


Geniet ervan en santé!

Wilt u wat meer lezen over Hugel en de Elzas?  - http://www.kleinflesjewijn.nl/blogs/blog-kleinflesjewijn/proef-de-elzas-proef-hugel/

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Copyright 2020 Kleinflesjewijn.nl Powered by Lightspeed
iDEAL MasterCard Visa Maestro