Uw eigen wijnproeverij – thema druivenrassen

Eerder schreven we over het organiseren van uw eigen wijnproeverij en hoe leuk, gezellig en informatief dat kan zijn met een aantal vrienden in uw eigen omgeving. U kunt daarvoor natuurlijk zelf kiezen welke wijnen u wilt proeven en zo uw eigen proeverij samenstellen, maar het is ook het aanbevelen waard om juist een keer een thema aan een proeverij te hangen.

Bijvoorbeeld een proeverij bestaande uit wijnen van hetzelfde druivenras. Zo kunt u een heel goed beeld krijgen van de stijl van wijnen van een druivenras en identificeren welke smaken ze voort brengen. En misschien nog wel leuker: de verschillen proeven tussen streken of appellations binnen bepaalde streken en wijnmakers. En zo wellicht langzaam maar zeker meer duidelijkheid krijgen over úw wijnsmaak.

We geven u hier enkele tips voor ‘flights’ op basis van druivenras met wijnen welke te verkrijgen zijn op Kleinflesjewijn.nl (zodat u eenvoudig in een klein gezelschap een leuke en betaalbare proeverij kunt samenstellen, zonder hele flessen te moeten openen).

>> Hier vindt u het eerdere artikel over het organiseren van uw eigen wijnproeverij

Sauvignon Blanc

Kleinflesjewijn.nl heeft 4 wijnen die volledig van de Sauvignon Blanc druif gemaakt zijn. Alle vier komen ze uit de Loire en ze geven een goed en vrij divers beeld van de meer traditionele stijl van de wijnen die gemaakt worden van de Sauvignon Blanc: strak, droog, stuivend en fris. Sauvignon Blanc wijnen uit andere streken, en zeker uit de ‘Nieuwe Wereld’, kunnen wat exotischer zijn.

 

Kenmerkende geuren en smaken die in Sauvignon Blanc wijnen terug kunnen komen zijn: groene appels, kruisbessen, gemaaid gras, droog fruitig. Soms ananas, lychee, buxus. Bij de wijninformatie van de verschillende wijnen vind u een wat specifiekere wijnbeschrijving van deze wijnen. Kijk eens of u de smaken herkent. Maar probeert u ze eerst eens ‘blind’ te identificeren.  

 

Touraine – Domaine Gibault

Sancerre - Domaine Daniel Crochet

Sancerre - Domaine Henri Bourgeois les Bonnes Bouches

Pouilly Fumé – Pascal Jolivet

 

Chardonnay

Kleinflesjewijn.nl heeft maar liefst 8 wijnen die volledig van de Chardonnay druif gemaakt zijn. Deze komen uit de Bourgogne, het wereldcentrum en de streek met de grootste reputatie voor wat betreft deze druif.

 

Kenmerkende geuren en smaken in Chardonnay wijnen: perzik, tropisch fruit, citrusvruchten, ananas, boter, toast, milde zuren en een volle smaak.

 

Chablis – Domaine Jean Collet et Fils
Rully 'les Villeranges' - Domaine Faiveley

Pouilly Fuissé – Domaine Cordier
Saint-Véran - Domaine des Deux Roches

Rully 1er Cru La Pucelle - Domaine Jacqueson
Chablis 1er Cru La Fourchaume - Domaine Bessin

Beaune Champs Pimont 1er Cru – Domaine Jacques Prieur
Meursault - Domaine Ballot Millot et Fils

 

Sangiovese

Kleinflesjewijn.nl heeft 4 wijnen die (voornamelijk) van de Sangiovese druif zijn gemaakt. Ze komen alle vier uit Italië, uit het mooie Toscane. 2 van de wijnen zijn 100% Sangiovese, maar de andere twee hebben een klein beetje andere druiven erin gemengd. Dat geeft een mooie mogelijkheid om de invloed van net dat beetje anders te proeven.

 

Kenmerkende geuren en smaken die voorkomen in wijnen van de Sangiovese: zwarte bessen, bramen, bosbessen, kersen, kruiden, specerijen, tannines. Er wordt een divers scala aan wijnen van gemaakt, van vol met een soepele, sappige smaak tot intens en krachtig.

 

Morellino di Scansano – Terenzi

Rosso di Montalcino – Canalicchio di Sopra

Chianti Classico Gran Selezione – Castello di Ama San Lorenzo (met 20% Malvasia Nera en Merlot)
Brunello di Montalcino - Canalicchio de Sopra

 

Pinot Noir

Van de bakermat van de grootste Pinor Noir wijnen, de Bourgogne, heeft Kleinflesjewijn.nl 3 heerlijke wijnen om te proeven, waarvan een bijzondere Premier Cru.

 

Kenmerkend aan de geur en smaak van Pinot Noir wijnen is: rode en zwarte bessen, aardbeien, frambozen, kersen, pruimen, viooltjes, zacht kruidig. Soms is de smaak wat boers, soms juist meer zacht en fluwelig.

 

Bourgogne Côte de Nuits-Villages – Domaine Henri Naudin Ferrand

Rully 1er Cru Les Cloux - Domaine Jacqueson
Beaune 1er Cru les Sizies – Domaine de Montille

 

>> Vanwege de beperkte beschikbaarheid van diverse wijnen, zijn niet alle pinot noirs meer voorradig. We hebben echter enkele andere heerlijke exemplaren daarvoor in de plaats gekregen. Check hier de huidige halve flesjes pinot noir >>

Een leuke avond voor weinig geld

De proeverij van Sauvignon Blanc, Sangiovese en Pinot Noir kosten ieder zo tussen de € 35,- en € 47,-. De proeverij van de Chardonnay is wel iets duurder met 74 euro. Dat zijn echter 5 flessen en u zou ervoor kunnen kiezen een van de wijnen eruit te laten om de kosten te drukken.

 

Met een proefgroepje van zo’n 8 mensen bent u dan € 4,50 tot €6,00 per persoon kwijt en met een kleiner groepje van 4 (meer heerlijks voor ieder! ;-) ) € 9,00 tot € 12,00 per persoon. En daar heeft u een hele leuke, informatieve en gezellige avond voor!

 

Veel proefplezier! 
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Copyright 2020 Kleinflesjewijn.nl Powered by Lightspeed
iDEAL MasterCard Visa Maestro