Welke wijn drink je bij salade?

Welke wijn drink je bij salade?

Nu in de zomer het weer vaker lekker warm is, hebben we ook vaker zin in wat makkelijker en frisser eten. Salades verschijnen daarom vaak en in vele varianten als maaltijd op tafel. Maar welke wijnen kunt u daar nu goed bij drinken?

Salades zijn voor wijn-spijscombinaties best wel lastig. Traditioneel gezien werden salades als ‘onvriendelijk’ beschouwd ten opzichte van wijn. Zure dressings en rauwe groenten complementeren wijn niet goed, dus waarom zouden we moeilijk doen, skip de wijn en neem een glas water. Maar er is geen enkele reden om uzelf te onthouden van een lekker glas wijn bij een lekkere salade, zeker als het een salade is die rijkelijk aangekleed is. Opgebouwd met de juiste ingrediënten kunnen ze en prima paar vormen met vele verschillende wijnen van een strakke sauvignon blanc tot een romige chardonnay en tot een aardse Côte du Rhône. En zelfs een licht zoetige riesling kan erg goed passen bij een salade als deze wat zoetere tonen heeft. Belangrijk is dat we rekening houden met wat handvatten en de gebruikte ingrediënten.

 

Gebruik wat minder zuur

Een belangrijk ingrediënt voor een salade is de natuurlijk de dressing. En dit is meteen ook het struikelblok voor een wijn-spijscombinatie met salade. Een dressing of vinaigrette is over het algemeen zuur en soms behoorlijk zuur. Te veel agressieve zuren zullen een wijn vlak en flauw maken, zelfs als de wijn van zichzelf al vrij fris is. Het beste advies hierin is om een oorlog van zuren tussen de twee disgenoten te voorkomen. Een beetje zuur kan prima harmonieus zijn met een wijn, als de zuren maar in balans zijn. Het makkelijst hierin is om het wat rustiger aan te doen met de zuren en minder azijn te gebruiken in de dressing. Maar ja, het moet ook weer niet te flauw worden. Een goed alternatief is dan om een mildere azijn gebruiken zoals balsamico azijn. Of wellicht het zure component in de dressing te vinden in vruchtensap zoals sinaasappelsap. Een ander alternatief is om juist de wijn te gebruiken als het zure ingrediënt in de dressing.

 

Kies een wijn die terug bijt

Zoals gezegd kan een beetje zuur in een gerecht een goede harmonie vormen met een wijn. Zaak is dan wel te kiezen voor een wijn die ongeveer evenveel zuren heeft als de dressing, of misschien nog wel iets meer zuren dan de dressing. De wijn zorgt zo voor balans en de zuren effenen zich een beetje uit.

Kies dan voor een wijn die gemaakt is van druivenrassen die van nature een hogere zuurgraad hebben, zoals muscadet, sauvignon blanc, grüner veltliner, chenin blanc of riesling. Maar ook een Roero Arneis is een goed alternatief, een pinot gris, vermentino of strakkere chardonnay die niet (teveel) op eikenhout opgevoed is.

En als u graag rood drinkt dan kan een wijn gemaakt van de gamay een goede begeleider zijn, zeker als er ook met vlees of wat rood fruit in de salade gewerkt wordt.

 

Match de wijn met de ingrediënten

Net als het feit dat zuren in de salade vragen om zuren in de wijn, kunnen de diverse ingrediënten in de salade een link zijn tot de wijn die u er goed bij kunt drinken. Dat begint natuurlijk al bij het hoofdingrediënt, vaak de sla, zelf. Tegenwoordig hebben we niet alleen maar de rechttoe rechtaan sla ter beschikking. Sommige slasoorten zijn bijvoorbeeld wat kruidiger, sommige wat pittiger en sommige nootachtig. Deze smaken moeten we al goed in gedachten houden, want teveel ervan kan een subtiele wijn overschaduwen.

Daarnaast zijn er dan de 1001 ingrediënten die we in de salade kunnen doen. Zij kunnen een brug vormen naar de wijn. U kunt ervoor kiezen om de smaken van die ingrediënten te matchen met de smaken in de wijn. Denk aan peer, wat het heel erg goed doet in combinatie met een niet al te droge chenin blanc of riesling. Of besjes in een salade welke dan weer prima zouden kunnen matchen met de smaak van rijp rood fruit in een Beaujolais. Maar u kunt er ook voor kiezen om een spanningsveld te creëren met de wijn en een contrast te zoeken tussen wijn en ingrediënt. Een pittige salade (met chilidressing bijvoorbeeld) kan heel lekker gecontrasteerd worden met een lichtzoete, kruidige gewürztraminer.

Er zijn net zoveel matches te vinden tussen wijn en salade als er ingrediënten zijn die in de salade gebruikt kunnen worden. Zaak is vooral om rekening te proberen te houden met de smaken van zowel de wijn als de salade en gewoon lekker daarmee te experimenteren.

 

Enkele heerlijke combinaties

 

Salade met geitenkaas en sauvignon blanc – niet alleen past de sauvignon blanc perfect bij de frisheid van een geitenkaas, ook kan een sauvignon blanc dat groene in zich hebben dat prima past bij de groene sla. Neem dan wel een lekkere frisse sauvignon blanc, zoals de Sancerre van Crochet, en niet een al te exotische, stuivende.

 

Ceasar salad en een licht eikenhout gerijpte chardonnay – romige dressings hebben zeker een wijn nodig met wat meer body om tegenwicht te bieden. Teveel hout in de wijn kan de salade overstemmen, maar te weinig kan de wijn op de achtergrond drukken. Gematigdheid, zoals bij de Pouilly Fuissé van Domaine Cordier, zorgt voor een juiste balans.

 

Waldorf salade en riesling – een Waldorf salade is een smaakvolle salade met onder andere appel, walnoot en een lichte yoghurt- of mayodressing waar wel wat smaak, zuren en misschien een licht zoetje tegenover mag staan. Een Riesling, zeker een niet te droge, kan dan een hele goede partner zijn die deze kenmerken in zich verenigd. Denk aan de Riesling Trocken van Robert Weil of de Riesling van Hugel.

 

En als u het echt niet meer weet…

Ga er dan vanuit dat salade over het algemeen fris is, een goede hoeveelheid zuren heeft en diverse smaken in zich verenigd. Ga dan voor frisse, droge witte wijnen die met veel matchen, zoals sauvignon blanc, roero arneis, riesling of een strakkere chardonnay. Dat zijn bijna altijd goede partners. Al is het bij het warmere weer.

 

Veel plezier met combineren en laat ons uw (nieuw ontdekte) favoriete combinatie weten!

 

Proost en eet smakelijk!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Copyright 2020 Kleinflesjewijn.nl Powered by Lightspeed
iDEAL MasterCard Visa Maestro