Wijn bij stamppot

Wijn bij stamppot

Niet iedereen denkt meteen aan het drinken van wijn bij stamppot. Mogelijk is dat iets wat we van vroeger hebben meegekregen. Tegenwoordig echter wordt er meer en vaker wijn bij spijzen gecombineerd. En dat kan ook prima bij stamppotten. Want wijn en stamppot kan echt een lekkere combinatie zijn.

Waar moeten we aan denken als we wijn met stamppotten combineren?

Er zijn natuurlijk vele soorten stamppotten. En tientallen manieren om die stamppotten te maken, vaak nog met een eigen twist. Dat maakt natuurlijk ook dat niet iedere wijn even goed past bij elke stamppot. Kijk dus goed naar de ingrediënten die u gebruikt en pas de wijn er mogelijk iets op aan.  

 

Een ‘strak’ gerecht vraagt om een wijn met meer tannine of zuren en structuur, en een ‘filmend’ (romig, vettig) gerecht past beter bij een ronde wijn met een zoetje. Gebruikt u iets meer kruiden, misschien moet u dan een iets kruidiger of floraler (bloemiger) wijn nemen. Is de stamp wat zoeter (door rozijnen erin of gebruik van zoete aardappel of wortelen), dan is een zwoelere, zoeter aandoende wijn beter. Gebruikt u meer vettigheid (denk aan de worst of jus), dan helpt een wijn met wat meer tannine of zuren om die vettigheid op te vangen.

 

Dit vergt wellicht wel wat experimenteren…maar hey, dat is juist lekker! Of maak er juist een gezellige proeverij van: nodig wat vrienden of vriendinnen uit, maak 2 of 3 stamppotten en bij elke stamppot kiest u 2 of 3 wijnen om te proeven. Dat kan juist prima met wat kleine flesjes wijn!

 

Boerenkool stamppot

De nummer 1 stamppot… Laten we even uitgaan van de traditionele variant met boerenkool, aardappel, uitgebakken spekjes, rookworst en een goede kuil jus. De boerenkool heeft een iets aards en zoet karakter, de worst, spekjes en jus geven een lekkere vettigheid. Dit vraagt om een wijn met eveneens wat zoetigheid en stevigheid (en wat tannine) om de vettigheid wat tegenwicht te bieden. Een wat stevige, jonge rode wijn met wat zwoelheid zou hier goed van pas komen. Denk aan een lekkere Rhône wijn of een andere wijn van de syrah of grenache, zoals de Ventoux van Famille Perrin.

  

Andijvie stamppot

Ook andijvie heeft een licht zoete smaak, met wat aardsheid, maar een iets rauwer en bitterder karakter. De hierboven aangegeven Ventoux zou hier ook prima bij passen. Maar wellicht een iets meer tegenhang voor het rauwige en bittertje zou goed kunnen komen van het stevigere en strakkere karakter van de nebbiolo druif in de Nebbiolo d’Alba van Cornarea.

 

Of wellicht juist de witte wijn van hetzelfde wijnhuis, de Roero Arneis. Deze zou het door de combinatie van wat fruitigs, zoetigs en het pittigheidje dat erin zit prima doen bij de andijvie.

 

Zuurkool stamppot

Sauerkraut is traditie in de Elzas. Het is dan ook niet voor niets dat wijnen uit deze streek heerlijk passen bij zuurkoolgerechten. De wijn heeft frisheid en zuren nodig om tegenwicht te bieden en moet niet te droog zijn. De Riesling van Hugel uit de Elzas zou een hele lekkere begeleider zijn van een stamppot zuurkool. Of de iets bloemiger en exotischer Pinot Gris, vooral als u er een snuf kruiden (bijvoorbeeld kerrie) in doet of serveert met rozijnen of ananas erin.  

 

Hutspot

Wortel is zoet van zichzelf, en wat aards. De ui geeft tevens wat zoets, maar ook een pittigheid waar een wijn tegenover moet kunnen staan. Zoet, zwoel en wat pit dus in de wijn… Denk hierbij weer aan de zuidelijke Rhône, zoals de eerder genoemde Ventoux. Of misschien iets zwoels en stoers met net iets meer restzoet uit Italië, een heerlijke Morellino di Scansano.
En als u witte wijn wilt, dan zou de Luberon van Famille Perrin, eveneens uit de Zuidelijke Rhône een mooie combinatie  zijn.

 

Onze eigen favoriete stamppot

Hierboven heb ik de meest bekende stamppotten uitgelicht met wat tips. Ik kon echter niet afsluiten, zonder nog te wijzen op eigenlijk een persoonlijke favoriete stamppot, eentje met zoete aardappel en spinazie. Misschien niet meteen een heel erg winters, hoewel het in de winter nog prima kan.

 

Het recept dat ik gebruik komt van Uit Pauline’s Keuken: http://uitpaulineskeuken.nl/2014/07/stamppot-van-zoete-aardappel.html. Om er een iets meer winterse draai aan te geven, vervang ik de granaatappelptijes en feta wel eens met wat geschaafde Parmezaanse kaas, voor net een iets meer romiger en pittiger karakter. Bij de zomerse variant past de eerder genoemde Riesling van Hugel erg goed en bij de winterse drink ik graag de eerder genoemde Morellino di Scansano van Terenzi.

 

Veel proef- en kookplezier!

Santé!
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Copyright 2020 Kleinflesjewijn.nl Powered by Lightspeed
iDEAL MasterCard Visa Maestro