Wijn drinken bij pannenkoeken?

Wijn drinken bij pannenkoeken?

18 maart 2016, alweer voor het tiende jaar vieren we Pannenkoekendag in Nederland. Op deze dag bakken basisschoolleerlingen in het hele land massaal pannenkoeken voor ouderen in de buurt. En de dag is niet alleen feest voor ouderen natuurlijk. Bij menigeen staat dit oer-Hollandse gerecht die avond op het menu.

Het klinkt voor sommigen wellicht wat ongewoon of gek, maar bij uw pannenkoek kunt u prima een lekker glas wijn drinken. Het hangt natuurlijk wel een beetje af van hoe u uw pannenkoek belegt of bereid. En dan zijn er hele prettige combinaties te bedenken. Ideaal met een klein flesje wijn!

Hoe wijn te combineren met pannenkoeken?

Laten we voorop stellen dat er met een pannenkoek veel meer te doen is dan slechts de rechttoe-rechtaan variant met stroop en/of poedersuiker. Ook lekker, daar niet van. Maar het mag best wel eens wat spannender en gevarieerder. Als u eens een kijkje neemt op http://www.pannenkoekdag.nl/recepten dan ziet u een schat aan heerlijke mogelijkheden. En bij die heerlijke mogelijkheden passen heerlijke wijnen!

Bij het selecteren van een goede wijn bij een pannenkoek(gerecht) is het handig het meest rekening te houden met hetgeen u toevoegt aan de basispannenkoek. Een pannenkoek is op zich vrij neutraal. Althans de basismix. Het is wat u er verder mee doet wat vooral de smaak bepaalt en daarmee met wat voor wijn het zich laat combineren. En zie het combineren met een passende wijn vervolgens eigenlijk als het combineren van wijn met gerechten van een normaal diner. Daar doet u ook meestal witte wijn bij vis, rode wijn bij vlees, zoete wijn bij desserts en zoetigheid en zo nog vele wijn-spijscombinaties. En bij de nog decadentere gerechten schenkt u lekkere mousserende wijn. En dat is bij pannenkoeken niet heel veel anders. De klassieke en chique combinatie van champagne met een blini met room/crème fraîche en kaviaar is immers ook slechts een luxueus aangeklede pannenkoek.
 

Heerlijke combinaties met wijn om te proberen

Op de officiële Pannenkoekendag-site staan enkele hele lekkere pannenkoekenrecepten ter inspiratie. Dit is dan ook meteen de inspiratiebron voor onderstaande tips voor pannekoek-wijncombinaties. Probeert u het eens, ze zijn echt erg lekker.

Pannenkoekwrap met geitenkaas, walnoten en honing – Het klinkt gewoon al lekker. En het klinkt ook als een klassieke combinatie met een sauvignon blanc, dé matchmaker met geitenkaas. Probeert u dit gerecht eens met een lekkere Touraine sauvignon blanc of wellicht met een klein flesje Sancerre.

Pannenkoek met gerookte zalm en prei – Dit is serieus een aanrader! En hier zou best een lekkere champagne bij kunnen. Of met een heerlijke droge witte wijn uit het zuiden van de Rhône, de Luberon.

Hartige spekpannenkoek met tomaat en bieslook – Dit is ook een lekkere en spannend in de combinatie met wijn. Spek is vettig, dus er mag best een wijn tegenover staan die daar tegenspel aan kan bieden. Chardonnay met wat houtopvoeding bijvoorbeeld. Of een wijn met wat tannine, een rode wijn. De tomaten brengen wat zuur met zich mee en ook daar moet de wijn zich staande houden, dus zelf wat zuren bevatten. U kunt dan in de combinatie denken aan de heerlijke witte Rully 1er Cru ‘La Pucelle’ van Jacqueson. Of in termen van rode wijn een wat lichtere, zoals een Bardolino of Beaujolais. En drink de rode wijn dan iets gekoeld!  

Volkorenpannenkoeken met groentecurry – Dit gerecht is meer een maaltijd voor meerdere personen, maar een goede blijk hoe goed er met pannenkoeken te variëren is en hoe goed het onderdeel zou kunnen zijn van een wekelijks avondmaal. De curry is natuurlijk vrij dominant hier en in de combinatie moet goed gekeken worden naar de kruidigheid. Daar mag iets exotisch tegenover staan. Een pinot gris bijvoorbeeld is dan een mooie wijn om erbij te schenken. Of verwen u zelf met een klein flesje heerlijke viognier erbij, op zichzelf al wat exotischer en licht kruidig. Bij dit gerecht zou, als u meer van rood houdt, zelfs een wat steviger rode wijn gedronken kunnen worden, zoals een Rosso di Montalcino.

En natuurlijk gaan we niet voorbij aan de heerlijke zoete varianten van de pannenkoeken...

Pannenkoeken met gesmoorde appeltjes – Eigenlijk een variant op de klassieke appelpannenkoek, maar dan met net iets meer liefde voor de appeltjes. Bij de bereiding staat overigens niet dat er een schepje (of iets meer) suiker bij het smoren van de appels gedaan moet worden, maar dat is zeker te adviseren. Even carameliseren maakt het nog net iets lekkerder. Dan past er overigens meteen heel goed een Sauternes bij. Of de net iets goedkopere en wat onbekendere (maar net zo lekkere) streekgenoot Sainte-Croix-du-Mont. Carameliseert u de appeltjes niet, dan is de Jurançon met iets hogere zuurgraad wellicht net iets passender.

American pancakes met blauwe bessen – Heerlijk ook, die Amerikaanse kleinere en dikkere pannenkoekjes met hier de subtiele hint van sinaasappel en de lekkere bessen. Dat vraagt misschien net iets meer om wat frisheid in de zoete wijn. Probeer daarom eens een Beaumes-de-Venise erbij of heerlijk zo’n Zuid-Afrikaanse Late Harvest van de riesling.

Hopelijk heeft u inmiddels lekkere trek gekregen. Dus maak er een echt feest van en doe meer met pannenkoek!

En als u niet kunt kiezen: volgens http://www.pannenkoekdag.nl/pannenkoek-weetjes eet 1 op de 3 Nederlanders minstens 1 keer per maand pannenkoeken. Dus u kunt nogal eens variëren en uitproberen.

We zijn heel benieuwd wat u drinkt bij uw pannenkoeken of wat u uitgeprobeerd heeft. Laat het ons weten en reageer!

Eet smakelijk…en proost!
 

Reacties

  1. Sonja de M Sonja de M

    Ik heb de pannenkoek met zalm en prei geprobeerd. Heerlijk! Erbij een sauvignon blanc gedronken van Henri Bourgeois die jullie hebben. Die had ik nog. Dat was ook een hele goede combinatie. Was eerst een beetje sceptisch qua combinatie met pannenkoeken, maar dat kan erg goed.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Copyright 2020 Kleinflesjewijn.nl Powered by Lightspeed
iDEAL MasterCard Visa Maestro