Een heerlijke sauvignon blanc uit Sancerre

  • Geplaatst op
  • Door Frederik Brouwers
  • Geplaatst in Wijntips
  • 0
Een heerlijke sauvignon blanc uit Sancerre

Zomer, zon en lekker genieten van een parelende, frisse, droge witte wijn staat bijna synoniem met sauvignon blanc. En sauvignon blanc staat bijna synoniem met Sancerre, het wijngebied en dorp dat dit druivenras zijn wereldwijde bekendheid heeft gegeven. En synoniem met topkwaliteit uit de Sancerre is Henri Bourgeois. Vandaar deze wijntip voor de komende zomer: neem het er eens van met deze heerlijke witte Sancerre!

Sancerre – startpunt van het succesverhaal van de sauvignon blanc

Hoewel er ook rode en rosé wijnen (beide ook zeker interessant) worden gemaakt van de pinot noir, is Sancerre verreweg het meest bekend van zijn frisse, droge, ‘crispy’, witte wijnen van de sauvignon blanc. Sterker nog, de witte Sancerre heeft sauvignon blanc in feite zijn wereldwijde bekendheid gegeven. Vanwege zijn frisheid, elegantie en omdat de wijn zo goed te combineren is met eten, werd de wijn in de jaren ’70 enorm populair in de Parijse bistro-scene. In het kielzog groeide het aantal internationale fans snel. Met als resultaat een wereldwijde explosie van aanplant van de sauvignon blanc in de Nieuwe Wereld, maar ook in de traditionele streken.

Het succes van Sancerre heeft in 50 jaar tot een verviervoudiging van de aanplant van sauvignon blanc wijnstokken geleid. Sancerre is nog steeds erg mooi, maar de naam van de producent doet er dan zeker wel toe. Er zijn namelijk vanwege het overweldigende succes zat minder goede wijnen bijgekomen (van meeprofiterende wijnmakers).

 

Domaine Henri Bourgeois

Een van die producenten die er toe doen in Sancerre en gegarandeerd staat voor een constante, hoge kwaliteit in zijn wijnen is Domaine Henri Bourgeois.

 

De familie Bourgeois maakt al 10 generaties wijn in de streek en was er al bij toen Sancerre als een van de eerste streken in Frankrijk (in 1936) voor zijn witte wijnen een eigen kwaliteits- en herkomstaanduiding kreeg. In 1950 is Henri Bourgeois voor zichzelf begonnen met een perceel van 2 hectare en dat is inmiddels is uitgegroeid naar 65 hectare eigen wijngaarden.

Het domein is gevestigd in het dorpje Chavignol, in het hart van de Sancerre wijnstreek. Over het algemeen komen uit dit dorp (en het dorp Bué) de boeiendste, meest complexe Sancerrewijnen. Dat komt mede door de goede expositie van de hellingen van het dorp ten opzichte van de zon en gunstige bodemsamenstelling (van klei en kalk, vergelijkbaar met de bodem van Chablis en Champagne). Overigens is Chavignol niet alleen bekend om zijn goede Sancerrewijnen, maar ook van het geitenkaasje Crottin de Chavignol….en natuurlijk combineert deze geweldig met een lekkere Sancerre!

 

Sancerre ‘Les Bonnes Bouches’ 

Henri Bourgeois maakt een groot scala aan wijnen, zodat de authenticiteit van de verschillende bodems in de wijnen tot uiting komen. Een van die wijnen is de Sancerre Les Bonnes Bouches, waarvan de druivenstokken aangeplant staan op de zuidwestelijke hellingen die Chavignol scheiden van het dorpje Sancerre en waar de bodem vooral klei bevat, met een beetje kalk. De wijn wordt opgevoed op roestvrijstalen tanks, maar rijpt na de fermentatie nog 5 maanden op zijn ‘lies’ (de vaste deeltjes in de wijn die na de gisting overblijven). Zowel de ligging, de bodem als die rijping zorgen ervoor dat een wijn ontstaat die niet alleen de frisheid en strakte typerend voor een sauvignon blanc heeft, maar die tevens net wat meer body en houvast heeft.

De Sancerre Les Bonnes Bouches is een heerlijke, frisse, droge witte wijn met rijpe en subtiele aroma’s van citrus, grapefruit en een lichte exotische en florale tint. Niet zo strak, zuur en groen als vele sauvignon blancs, maar wat rijper en ronder. Eigenlijk nog prettiger om zo los of als aperitief te drinken dus….in de zon, in een luie stoel, met een lekker boek (en zo’n kleine Crottin de Chavignol erbij). Maar laat dat u niet weerhouden om hem heerlijk te combineren met bijvoorbeeld schaal- en schelpdieren. Of met visgerechten zoals zalm met een lekkere Hollandaise, baars met curry of coquilles. Of natuurlijk met een lekkere zomerse salade met geitenkaas.

Zat mogelijkheden om van deze heerlijke wijn te genieten!!

 

Sancerre vergelijken?

Vindt u het leuk om deze wijn eens te vergelijken met een streekgenoot of met andere sauvignon blancs? Of wellicht een sauvignon blanc proeverijtje te houden? Er zijn meerdere kleine flesjes wijn voor beschikbaar: 

- Sancerre van Domaine Daniel Crochet – uit dat andere goede dorpje Bué

- Pouilly Fumé van Pascal Jolivet – uit het wijngebied aan de overkant van de Loire

- Touraine sauvignon blanc van Domaine Gibault – een sauvignon blanc uit een groter gebied van de Loire

 

Welke vindt u het lekkerst?Welke overeenkomsten en verschillen vallen u op? Probeer het eens, het is echt leuk om zo een stapje wijzer te worden in de sauvignon blanc en wijnwereld. Maar geniet er vooral van!

 

Cheers!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Copyright 2020 Kleinflesjewijn.nl Powered by Lightspeed
iDEAL MasterCard Visa Maestro