Zoete witte wijn, juist divers en heel zomers!

Zoete witte wijn, juist divers en heel zomers!

Zoete witte wijn is meer dan de afsluiter van het diner, begeleider van desserts of die kromme rommel die vroeger de markt overstelpte. Deze heerlijke wijnen verdienen meer en mogen wel wat meer gedronken worden. Want met liefde gemaakt en lekker koel geschonken, kunnen deze wijnen een goede zomerse hit zijn.

Zoete witte wijn, imagoproblemen

Zoete witte wijn zit een beetje in een verdoemhoekje. Het wordt meestal verbannen tot afsluiter van het diner of afgedaan als oubollig om zo te drinken. En toegegeven, zoete wijnen passen nou eenmaal uitstekend bij zoete gerechten als desserts of soms zelfs als een soort likeurtje bij de koffie. En ja, waarschijnlijk hebben de goede zoete wijnen te lijden onder van de sloten slechte (half)zoete rommel die enkele decennia gemeengoed was om te drinken. Liebfraumilch of Bordeaux Moelleux anyone? (en ja, daar zijn ook heus wel goede van te vinden hoor)

Het is zo zonde. Er is namelijk zoveel aan te beleven aan goede, zoete witte wijnen. En deze wijnen passen echt bij meer dan alleen zoete gerechten. Bij meer dan alleen de koelere dagen als afsluiter van het diner. En er zijn vele zeer goede wijnproducenten die er enorm veel liefde in stoppen. Sterker nog, vaak wordt het gezien als het toppunt van hun kunde om een goede zoete wijn te maken. En…ze zijn vaak te krijgen in kleine, halve flesjes. Dat maakt het proberen en genieten alleen maar makkelijker!
 

Zoete witte wijn, eigenlijk heel veelzijdig (en zomers)

De variatie in zoete witte wijnen is behoorlijk groot. Het loopt natuurlijk van lichtzoet naar flink zoet en ze worden van verschillende druivenrassen gemaakt. Deze variatie zorgt er meteen voor dat de inzetbaarheid behoorlijk divers is.  

Aperitief of los (op het terras)
Een zoete witte wijn kan bijvoorbeeld prima als aperitief gedronken worden of dus zo, als los drankje, op het terras. Vaak wordt een zoete wijn daarvoor iets meer gekoeld, zodat de frisheid en de zuren wat meer benadrukt worden. Een Muscat de Beaumes-de-Venise bijvoorbeeld op een graad of 8. Heerlijke fris met die typische geur en smaak van muskaatdruiven (die we ook wel als tafeldruiven eten). Een exotisch drankje eigenlijk, zoals we wel vaker op het terras zien…maar dan puur en niet een of andere mix.

Een mooie Gewurztraminer van laat geoogste druiven uit de Elzas is er ook zo een die heel erg goed gewoon zo, om zijn prachtige smaakindrukken, gedronken kan worden. Zeker als hij iets gekoeld is en de mogelijkheid krijgt tijdens het (licht) opwarmen zijn geurontwikkeling te laten zien. Elk graadje meer lijkt weer andere geurnuances naar boven te toveren.  

Oosterse getinte gerechten
Heerlijk, zweten in de zomer van pittige en kruidige gerechten! Zo’n Gewurztraminer, die we net al aan stipte, past ook heel erg goed bij wat Indisch en andere Oosters getinte en licht pittige gerechten. Om de pittigheid te temperen en het zweet van de pittige prikkel in de gerechten iets af te koelen. De druif heeft bovendien van nature wat in zich dat juist doet denken aan dat exotische, kruidige van deze keuken. Dat maakt het samenspel waarschijnlijk ook zo spannend.

Zomers eten
Snikhete dagen nodigen niet altijd uit tot het maken en eten van warm eten. Gemak dient dan de mens, want we willen toch ook genieten van het buiten zijn. En bovendien willen we wat verkoeling. Niet alleen in ons glas, ook op het bord hoeft het niet zo warm. Kleine hapjes met brood, zoals vleeswaren of kaas. Of een frisse salade bijvoorbeeld. Bij veel van dit soort gerechten kan heel erg goed een zoete witte wijn gedronken worden.

Denk eens aan deze gerechten, waarbij zoete wijnen heerlijk combineren:

-          Fruitsalade  

-          Salade met brie, noten en honing

-          Roquefort met mango (Roquefort schreeuwt om Sauternes)

-          Meloen met ham

-          Plateau kaas en vleeswaren met stokbrood – droge worst, gerookte ham, paté, oude en blauwe kaas, noten en olijven, heerlijk met volle zoete wijn.

-          Gegratineerde oester – gewaagde combi met een Sainte-Croix-du-Mont

-          Gekonfijte eendenborst of een carpaccio van eendenborst, zeker in combinatie met bijvoorbeeld mangochutney of een sinaasappelsaus of –confiture.

-          Pannekoeken/crêpes

-          En natuurlijk…bij sorbetijs en andere koude zoete gerechten

En er zijn nog vele combinaties te verzinnen. Maar het leukste is proberen! En dat is juist zo makkelijk met de kleine flesjes zoete witte wijn. Lees bij de diverse wijnen vooral de wijnbeschrijving en de serveertips om inspiratie op te doen en durf te combineren! U zult versteld staan en wellicht gaat er juist een wereld voor u open.
 

Zoete witte wijn, een zomerhit?

Goed, wordt zoete witte wijn dus de nieuwe zomerhit? Een vraag met een dubbele lading…De Nederlandse zangeres Laura heeft er in ieder geval een erg leuk nummer over gemaakt. Hopelijk scoort ze er niet alleen een hit mee, maar wordt ze wellicht wel trendsetter van een nieuwe of hernieuwde beweging: “Wat mag het zijn? Doe maar een zoete witte wijn”!
 

 

Proost!
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Copyright 2020 Kleinflesjewijn.nl Powered by Lightspeed
iDEAL MasterCard Visa Maestro